NEA

Ένωση οινοπαραγωγών “Οίνοι Βορείου Ελλάδος” – Δελτίο Τύπου

Share

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση – Νέο Δ.Σ.

Την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ) με τον διακριτικό τίτλο «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».

Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη συνέλευση ήταν και η εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου, το οποίο με τη συγκρότησή του σε σώμα όρισε τα νέα καθήκοντα των μελών του ως εξής:

  • Στυλιανός Μπουτάρης, πρόεδρος
  • Γεώργιος Τσάνταλης, αντιπρόεδρος
  • Στυλιανός Κεχρής, διευθύνων σύμβουλος

Μέλη, με αλφαβητική σειρά: Ιωάννης Βογιατζής, Κωνσταντίνος Γαρυπίδης, Ευάγγελος Γεροβασιλείου, Άγγελος Ιατρίδης, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Παύλος Σπύρου, Στυλιανή Στέγγου, Νικολέτα Ταραλά.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, και μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, ο απερχόμενος πρόεδρος, Στέλιος Κεχρής, παρουσίασε ενώπιον όλων των παρευρισκόμενων συναδέλφων και των στελεχών του γραφείου της Ένωσης το έργο της τετραετίας 2012-2016, κατά την οποία ο ίδιος ηγήθηκε του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στη διάρκεια της τετραετίας αυτής, και παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση στη χώρα μας, η Ένωση κατόρθωσε, όχι μόνο να επιβιώσει χάρη σε μια υγιή οικονομική διαχείριση, αλλά και να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τον ιστορικό και θεσμικό της ρόλο στον οινικό κλάδο και τη θέση της στη συνείδηση επαγγελματιών και καταναλωτών στον χώρο του κρασιού γενικότερα.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε, τη συνδρομή της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» στη θέσπιση νομοθεσίας σχετικά με τον κλάδο του κρασιού και του οινοτουρισμού, την ανάδειξη του οινοτουρισμού μέσα από το δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», την καθιέρωση της εκδήλωσης των οινοποιείων «Ανοιχτές Πόρτες» σε πανελλαδικό επίπεδο, την επιτυχημένη πορεία των ιδιαίτερα δημοφιλών εκθέσεων κρασιού «Τα ΒορΟινά» και του «Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης», καθώς και τη συμμετοχή σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις και προγράμματα προώθησης οίνων στο εξωτερικό.

Την ίδια περίοδο, η ένωση οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» κατόρθωσε επίσης να καθιερώσει νέους θεσμούς και να υλοποιήσει δράσεις, όπως τη συμμετοχή στην «Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού», την εκπαίδευση επαγγελματιών επισιτιστικών επιχειρήσεων, τη διοργάνωση αμπελουργικών ημερίδων σε συνεργασία με το Α.Π.Θ., την ένταξη του κρασιού σε χώρους πολιτισμού και, γενικότερα, την προβολή της ποιότητας του επώνυμου εμφιαλωμένου κρασιού της Βόρειας Ελλάδας.

Ακόμη, βασικό έργο του τελευταίου έτους της θητείας του Στέλιου Κεχρή αποτέλεσε η έρευνα που ο ίδιος πραγματοποίησε, σε συνεργασία με τα στελέχη του γραφείου της Ένωσης, και την οποία παρουσίασε στην πρόσφατη Συνέλευση, με βασικό αντικείμενο την αναζήτηση της νέας ταυτότητας της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», θέτοντας ως στόχο τη δημιουργία νέων δομών ανάπτυξης και συνεργασίας μεταξύ των οινοποιείων της Βόρειας Ελλάδας.

Στον επίλογο της παρουσίασης του έργου της απερχόμενης διοίκησης, η ολομέλεια συνεχάρη ομόφωνα τον Στέλιο Κεχρή για την ιδιαίτερα επιτυχημένη του θητεία, ενώ ευχήθηκε στον νέο πρόεδρο, Στέλλιο Μπουτάρη, καλή επιτυχία στο έργο του.

Απερχόμενος, ο Στέλιος Κεχρής δήλωσε «υπερήφανος που διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης. Η «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» είναι ένας σπουδαίος οργανισμός, τον οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Είμαστε το παράδειγμα για όλους στην Ελλάδα, όχι μόνο για τους οινοπαραγωγούς. Στα τέσσερα αυτά χρόνια που υπηρέτησα ως Πρόεδρος της Ένωσής μας,  εισέπραξα πολύ σεβασμό και εκτίμηση γι’ αυτό που κάνουμε. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε να μου εμπιστευτείτε τη θέση αυτή. Εύχομαι στον επόμενο Πρόεδρο  Στέλιο  Μπουτάρη, καταξιωμένο  οινοπαραγωγό  και  φίλο,  καλή επιτυχία».

Ο Στέλιος Μπουτάρης, οινοποιός του Κτήματος Κυρ Γιάννη, με αμπελώνες και οινοποιεία στη Νάουσα και στο Αμύνταιο, είναι ο δεύτερος Μπουτάρης που αναλαμβάνει πρόεδρος μετά τη θητεία του πατέρα του, Οινοποιού και Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη (2000-2001).

«Με μεγάλη χαρά και τιμή αναλαμβάνω την προεδρία της ΕΝΟΑΒΕ, μια σπουδαία θέση στη σημαντικότερη περιφερειακή οργάνωση του ελληνικού αμπελώνα, την οποία μου εμπιστεύτηκαν οι συνάδελφοι μου οινοποιοί. Η ευθύνη είναι μεγάλη, εφόσον καλούμαι να αναπτύξω περαιτέρω τη δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και να θέσω τις βάσεις για την ενδυνάμωση του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα. Οι προκλήσεις είναι πολλές, και σε πολλά επίπεδα. Οινοτουρισμός, εκσυγχρονισμός νομοθεσίας, προώθηση σε Ελλάδα και εξωτερικό, άνοιγμα της οργάνωσης σε νέα μέλη, συνεργασία μεταξύ των τοπικών οργανώσεων. Είμαι αισιόδοξος ότι, παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, το ελληνικό κρασί βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και μπορεί να βλέπει το μέλλον θετικά. Ευχαριστώ θερμά όλους τους συναδέλφους μου και τα στελέχη της Ένωσής μας, και ιδιαίτερα τον φίλο και Πρόεδρο Στέλιο Κεχρή, που κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του, κατάφερε να αναπτύξει σημαντικά την Ένωση».

Με κληρονομιά το πολύτιμο έργο της μέχρι τώρα πορείας και οδηγό το όραμα και τους στόχους των μελών της νεότερης γενιάς, η ένωση οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» ανοίγει μια νέα σελίδα για τα ίδια τα μέλη της, αλλά και για ολόκληρο τον κλάδο του ελληνικού κρασιού γενικότερα.

enosi-inoparagogon-ini-voriou-ellados-deltio-tipou2

 

Επιπρόσθετες πληροφορίες

Η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος, με τον διακριτικό τίτλο «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», μέσα στα 23 έτη της λειτουργίας της (έτος ίδρυσης 1993), έχει συμβάλει στην καθιέρωση και ανάπτυξη του οινοτουρισμού στη χώρα μας μέσα από τη δημιουργία του δικτύου «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», που προσελκύει 90.000 περίπου επισκέπτες ετησίως, ενώ παράλληλα έχει υλοποιήσει και συμμετάσχει σε δράσεις που έχουν ως σκοπό την προώθηση του επώνυμου ελληνικού κρασιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σήμερα, η ένωση οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» αποτελείται από 27 οινοποιεία-μέλη, τα οποία έχουν την έδρα τους στη Βόρεια Ελλάδα.

Η ένωση οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» διοργανώνει κάθε χρόνο τον «Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης», τον μοναδικό διεθνή διαγωνισμό οίνου που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, όπως επίσης έχει θεσμοθετήσει τις εκδηλώσεις:

– «Τα ΒορΟινά» γευσιγνωσία οίνων και αποσταγμάτων του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα που πραγματοποιείται ετήσια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

– «Ανοιχτές Πόρτες» στα επισκέψιμα οινοποιεία της Ελλάδας.

Οι «Ανοιχτές Πόρτες» στα οινοποιεία-μέλη των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» πραγματοποιήθηκαν φέτος για 13 χρονιά, έχοντας καθιερωθεί πλέον τα τελευταία χρόνια και στους υπόλοιπους «Δρόμους του Κρασιού» της Ελλάδας, με ιδιαίτερη επιτυχία.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα οινοποιεία του οινοτουριτικού δικτύου «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» επισκέπτονται ετήσια περίπου 90.000 φίλοι του κρασιού, ενώ η συγκεκριμένη εκδήλωση τα τελευταία χρόνια δέχεται άνω των 9.000 επισκεπτών (φέτος 10.184), παρουσιάζοντας αμείωτα αυξητική πορεία.

Στο οινοτουριστικό δίκτυο των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» συμμετέχουν και είναι μέλη:   30 επισκέψιμα οινοποιεία, 24 ξενώνες, 36 εστιατόρια και 12 εργαστήρια παραδοσιακών προϊόντων.

Το δίκτυο των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος συμμετέχει επίσης τα τελευταία δύο χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού, εντάσσοντας την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό οινοτουριστικό χάρτη.  Για το 2016, η εκδήλωση έχει οριστεί για την Κυριακή 13 Νοεμβρίου.

enosi-inoparagogon-ini-voriou-ellados-deltio-tipou1

To Top