ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνές συμπόσιο της UNESCO για το κρασί στη Σαντορίνη

Share

Ένα πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό διεθνές επιστημονικό συμπόσιο διοργανώνεται από την μοναδική παγκοσμίως έδρα της UNESCO για το κρασί, στις 5 και 6 Νοεμβρίου στη Σαντορίνη.

Η θεματολογία περιλαμβάνει τους τρόπους αξιοποίησης της κληρονομιάς των αμπελοοινικών περιοχών, τους φορείς δημιουργίας τους και τους κανονισμούς που τους διέπουν, την τουριστική αξιοποίηση και ανάδειξη των αμπελουργικών παραδόσεων, την σχέση τουρισμού και οινοτουρισμού καθώς και την χρησιμότητα της προόδου στον επιστημονικό και τεχνικό τομέα για την αξιοποίηση των αμπελοοινικών περιοχών.

Η Ελλάδα, κοιτίδα της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποιίας έχει τεράστιο πλούτο μνημείων και παραδόσεων, η αξιοποίηση των οποίων είναι ζητούμενο για την ανάπτυξη των αμπελοοινικών περιοχών και την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων και της διαφορετικότητας του ελληνικού κρασιού. Η διοργάνωση του συνεδρίου στην Σαντορίνη συμπίπτει με την ιστορικότητα του αμπελώνα της που διατηρεί καλλιεργητικές πρακτικές που έρχονται από την αρχαιότητα και συνδυάζεται με την μεγάλη σύγχρονη ανάπτυξη του τουρισμού και του οινοτουρισμού.

Ενδεικτικά  σημειώνεται ότι η συνεδρία της πρώτης ημέρας είναι αφιερωμένη στον οινοτουρισμό με κεντρική ομιλία της Κας Sophie LIGNON DARMAILLAC του Πανεπιστήμιο του Παρισιού IV, Σορβόννη, και θέμα «Οι μεγάλες κατευθύνσεις του Οινοτουρισμού, μοντέλα Ευρωπαϊκά, μοντέλα του Νέου Κόσμου». Οι υπόλοιπες συνεδρίες πραγματεύονται θέματα όπως ‘οι τρόποι ανάδειξης της κληρονομιάς και του αμπελοοινικού πολιτισμού’, ‘τουριστική αξιοποίηση της κληρονομιάς οινικών παραδόσεων χιλιετιών’, αλλά και ‘οι επιπτώσεις της  αμπελοοινικής νομοθεσίας στην ανάπτυξη των αμπελοοινικών περιοχών’.

–   Το Πρόγραμμα του Συμποσίου μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα http://unesco-santorini.conferences.gr/el/programma/.

–   Για την εγγραφή σας επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://unesco-santorini.conferences.gr/registration/.

Πληροφορίες και στους φορείς διοργάνωσης: Chaire UNESCO “Cultures et traditions du vin” de l’Universite de Bourgogne, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δήμος Θήρας, Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, ΚΕΟΣΟΕ.

Πηγή

To Top