ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Με το όνομα «Χρυσογέρακας», το πρώτο γλυκό κρασί του Κτήματος Κυρ-Γιάννη

Share

Μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο γλυκό κρασί του Κτήματος Κυρ-Γιάννη. Πρόκειται για ένα ισορροπημένο χαρμάνι Gewürztraminer και Μαλαγουζιάς, από σταφύλια που οινοποιούνται με την διαδικασία του όψιμου τρύγου.

Τα σταφύλια προέρχονται από επιλεγμένα αμπελοτεμάχια του κτήματος στην Σαμαρόπετρα, στο Αμύνταιο.  Εκεί, στη Σαμαρόπετρα, στο λόφο που δεσπόζει ανάμεσα στη λίμνη Πετρών και τη λίμνη Βεγορίτιδα, ζει ένα ζευγάρι γερακιών του είδους Χρυσογέρακας. Ο Χρυσογέρακας (Falco Biarmicus), που έδωσε το όνομά του στο νέο αυτό κρασί του κτήματος Κυρ-Γιάννη, είναι από τα ελάχιστα είδη γερακιών υψηλής πτήσης, θεωρείται σπάνιο και φωλιάζει κυρίως σε απότομους βράχους ή σε δέντρα απ΄ όπου μπορεί να έχει ορατότητα σε μεγάλη έκταση.

Ο Στέλιος Μπουτάρης επεξεργαζόταν τη δημιουργία ενός γλυκού κρασιού εδώ και αρκετά χρόνια. Ήδη από το 2008 ξεκίνησαν οι πειραματικές εμφιαλώσεις, οι οποίες δεν είχαν δώσει τα επιθυμητά για εκείνον αποτελέσματα. Στοχεύοντας πάντα στην τελειότητα και θέλοντας να δημιουργήσει το γλυκό κρασί που θα έκλεινε εξαιρετικά ένα ωραίο γεύμα, ξεχώρισε την σοδειά του 2013 για την ισορροπία γλυκύτητας και  οξύτητας που επιθυμούσε. Έντονα αρώματα από μαρμελάδες λευκόσαρκων φρούτων, αποξηραμένα βερίκοκα, μέλι και κερί συνθέτουν τον γοητευτικό χαρακτήρα του κρασιού, με τα χαρακτηριστικά αυτά να προσδίδουν στο κρασί μια ξεχωριστή κομψότητα και μια παρατεταμένα φρουτώδη επίγευση.

Σερβίρεται στους 8ο C και συνοδεύει επιδόρπια όπως  φρουτοσαλάτες, τάρτες φρούτων και καραμελωμένες κρέμες καθώς βέβαια και ένα πλούσιο foie gras.

Την ετικέτα του «Χρυσογέρακα» φιλοτέχνησε η Λίλα Μπουτάρη, μαθήτρια ζωγραφικής και δεύτερη κόρη του Στέλλιου.

H εμπορία και διανομή όλων των προϊόντων της Κυρ-Γιάννη στην ελληνική αγορά γίνεται από τη Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Κτήμα Κυρ-Γιάννη: www.kiryianni.gr

Πηγή

To Top