ΔΙΑΦΟΡΑ

Γιατί είναι τόσο ακριβό το Σαρντονέ;

Share

Έχει χαρακτηριστεί –και όχι άδικα- ο άρχοντας των λευκών κρασιών. Ο λόγος για το Σαρντονέ που δεν λείπει από κανένα εστιατόριο που σέβεται τον εαυτό του. Έχετε αναρωτηθεί, όμως, ποτέ γιατί είναι τόσο ακριβό;

Βασικός παράγοντας του υψηλού κόστους είναι η τοποθεσία στην οποία ευδοκιμούν τα αμπέλια της συγκεκριμένης ποικιλίας. Τα σταφύλια από τα οποία παράγεται το Σαρντονέ δεν τα συναντάμε παντού. Οι μεγαλύτερες εκτάσεις βρίσκονται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και στον γαλλικό νότο, όπου το κλίμα είναι πιο κατάλληλο γι αυτά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα σταφύλια για την παραγωγή του Σαρντονέ δεν υπάρχουν σε αφθονία.

Με γεγονός αυτός συνδέεται και ο δεύτερος παράγοντας του υψηλού κόστους του Σαρντονέ, που δεν είναι άλλος από το υψηλό κόστος πώλησης των σταφυλιών. Σε ορισμένους αμπελώνες της Καλιφόρνια, οι παραγωγοί χρεώνουν έως και 6.000 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο την εκμετάλλευση των καλλιεργειών τους.

Ακόμη και στην περίπτωση που οι καλλιεργητές είναι και παραγωγοί κρασιού, το κόστος ανά τόνο παραγωγής ανέρχεται έως και στα 2.500 δολάρια. Κάθε τόνος σταφυλιού προσφέρει 300 μπουκάλια Σαρντονέ.

Ιδιαιτέρως ακριβή είναι και η διαδικασία παραγωγής του Σαρντονέ, καθώς εφαρμόζεται μία εξειδικευμένη μέθοδος παραγωγής και παλαίωσης. Μάλιστα, ιδιαιτέρως ακριβά είναι και τα βαρέλια στα οποία ωριμάζει το Σαρντονέ, με την τιμή τους να αγγίζει έως και τα 3.600 δολάρια το ένα!

Πηγή

To Top