ΔΙΑΦΟΡΑ

Το Brexit κλείνει μια αγορά για τα ευρωπαϊκά κρασιά

Share

Το κόστος του Brexit προβληματίζει τους Ευρωπαίους οινοπαραγωγούς, ειδικότερα τους Ιταλούς, οι οποίοι ενδέχεται να χάσουν μια σημαντική αγορά για τις εξαγωγές τους.

Η Βρετανία εισάγει, μαζικά, κρασιά και σαμπάνια από τις ευρωπαϊκές χώρες και έρχεται δεύτερη μόνον μετά τις ΗΠΑ. Το περασμένο έτος, η αξία των κρασιών και της σαμπάνιας που εισήγαγε από την Ευρώπη έφτασε στα 2,786 δισ. δολάρια. «Ανησυχούμε όλοι πολύ», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τσέζαρε Τσέκι, πρόεδρος των οινοποιών Τσέκι, που ανήκουν σε μία από τις μεγαλύτερες δυναστείες οινοπαραγωγών της Ιταλίας. Οπως αποκαλύπτει ο ίδιος, πολλοί οινοπαραγωγοί στην Ιταλία εκφράζουν φόβους ότι η βιομηχανία των κρασιών θα χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί στις συνομιλίες για το Brexit, που αναμένεται να καλλιεργήσουν κλίμα αβεβαιότητας τα επόμενα δύο χρόνια.

Η ανησυχία του κλάδου, άλλωστε, έχει ενταθεί από τον Σεπτέμβριο και από την επίσκεψη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, που προειδοποίησε τους Ιταλούς ότι αν δεν μπορέσει η Βρετανία να διασφαλίσει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε., τότε οι παραγωγοί του ιταλικού κρασιού Prosecco δεν θα έχουν πρόσβαση στη βρετανική αγορά. Το ιταλικό Prosecco είναι εξαιρετικά δημοφιλές μεταξύ των Βρετανών. Η συγκυρία ενδέχεται, πάντως, να ευνοήσει τη βρετανική οινοποιία, δεδομένου ότι η αβεβαιότητα για τις εμπορικές συναλλαγές της Βρετανίας με την Ε.Ε. θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η χώρα δεν έχει, βέβαια, την παράδοση είτε της γαλλικής είτε της ιταλικής οινοποιίας, αλλά πέρυσι ένα βρετανικό κρασί κατατάχθηκε σε ανώτερη θέση από ένα γαλλικό σε έναν διαγωνισμό κρασιών στο Παρίσι. Σύμφωνα με τη βρετανική Ενωση Κρασιών και Αλκοολούχων Ποτών (WSTA), η Βρετανία παράγει 5.000.000 μπουκάλια ετησίως. Αν παρουσιαστούν κενά στην αγορά, πιθανώς θα αυξηθεί η βρετανική παραγωγή και ενδεχομένως θα υπερβεί τα 10 εκατ. μπουκάλια έως το 2020.

Πηγή

To Top