NEA

Όταν η άρκευθος συνάντησε το λευκό κρασί

Share

Στ. Σουρίλα

Το site της βρετανικής εφημερίδας Independent διαλέγει και εντάσσει σε μια λίστα 16 ελληνικών κρασιών και το JUNIQUE από την Πάτρα

Έχετε υπόψη σας την Άρκευθο; Αν όχι, κρατήστε μια πρώτη γρήγορη απάντηση: Κωνοφόρο γυμνόσπερμο φυτό. Μια δεύτερη, πιο αναλυτική απάντηση είναι η εξής: Στην Ελλάδα μεταξύ άλλων φύεται και η αρκευθος η κοινή (Juniperus communis). Κοινώς, το αγριοκυπαρίσσι. Πρόκειται για ένα μικρό δέντρο που βρίσκεται στην Ήπειρο, Αττική, Μακεδονία, Θεσσαλία και στα νησιά του Αιγαίου . Το ξύλο του είναι ανθεκτικό, δεν σαπίζει και χρησιμοποιείται στην κατασκευή μολυβιών και διάφορων εργαλείων. Οι καρποί του έχουν γεύση πικάντικη, ελαφρώς πικρή με ευχάριστο άρωμα και χρησιμοποιούνται στον αρωματισμό κυρίως των αλκοολούχων ποτών π.χ. τζιν. Χρησιμοποιούνται επίσης στη μαγειρική για αρωματισμό διαφόρων σαλτσών και στη φαρμακευτική ως διουρητικό. Χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού είναι οι αποξηραμένοι καρποί, ο φλοιός, μερικές φορές και το ξυλώδες μέρος και οι βλαστοί με τα φύλλα. Οι καρποί περιέχουν αιθέρια έλαια τα οποία δρουν ως διουρητικά…

Η άρκευθος, όμως, μπορεί να αρωματίσει με πολύ ιδιαίτερο τρόπο και ένα λευκό κρασί. Το πώς και το γιατί το εξηγεί η Ελένη Γ. Χάχαλη για την εταιρεία Τεντούρα Κάστρο – Γ.Π.Χάχαλης (www.tentoura.gr), μιας από τις πιο ιστορικές και παραδοσιακές ποτοποιίες της Πάτρας. Στις 27 Δεκεμβρίου 2017 η βρετανική εφημερίδα Independent στο site της φιλοξένησε ένα ελληνικού ενδιαφέροντος θέμα –μια λίστα με επιλογές ελληνικών κρασιών [ 16 best Greek wines/ Whether it’s from the mainland or one the islands, these are the bottles you need to try/ Stacey Smith Wednesday 27 December 2017 13:45 GMT].

Σε αυτή τη λίστα ήταν μέσα και το JUNIQUE. Όπως λέει η Ελένη Χάχαλη «πρόκειται για λευκό οίνο αρωματισμένο με άρκευθο, με πλούσια, ιδιαίτερη γεύση. Καινοτόμο προϊόν από 100% φυσικά εκχυλίσματα, αποτέλεσμα της συνεργασίας της ποτοποιίας με τον εξειδικευμένο bartender Αργύρη Οικονομάκο».
Μία εντυπωσιακή συνύπαρξη που μας δίνει μία πλούσια, ιδιαίτερη γεύση. Η εκχύλιση των καρπών της άρκευθου προσθέτει ένα γήινο, δροσερό άρωμα και μία ελαφρώς πικρή γεύση.Το δοκιμάζετε δροσερό (στους 12-13ºC) σαν απεριτίφ, σκέτο, με πάγο, ή στα πιο μοναδικά κοκτέιλ.

Το JUNIQUE, το οποίο διατίθεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ, ειδικότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο διατίθεται από την εταιρεία διανομής Maestria Brands και υπάρχει ήδη στα διάσημα πολυκαταστήματα Harvey Nichols, καθώς και σε εξειδικευμένες κάβες και cocktail bars.

Πηγή

To Top