ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΜΠΕΛΟΥ ΧΩΡΑ Α.Ε. – Συνέντευξη της Κας Λένας Καψάλη

Share

Η ελληνοσουηδική εταιρία ΑΜΠΕΛΟΥ ΧΩΡΑ Α.Ε.  δημιουργήθηκε το 2011 με στόχο τη δημιουργία οίνων  υψηλής ποιότητας και  περιορισμένης παραγωγής. Οινοποιούμε τις ελληνικές ποικιλίες Αθήρι, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Αλεξανδρείας και την γαλλική Merlot  που προέρχονται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες μας καθώς και από αμπέλια συνεργαζόμενων παραγώγων.

http://www.ampelouchora.gr/

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ Κας ΛΕΝΑΣ ΚΑΨΑΛΗ

ampelouchora2-winenews

– Καλησπέρα σας Κα Καψάλη, ευχαριστώ για τον χρόνο σας. ΕλληνοΣουηδική εταιρεία οίνου; Πείτε μας για την δημιουργία της εταιρείας σας “Αμπέλου Χώρα” και γιατί στην Χαλκιδική;

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας.

Η εταιρία “ΑΜΠΕΛΟΥ ΧΩΡΑ Α.Ε.” δημιουργήθηκε στα τέλη του 2011, με την αγορά ενός οινοποιείου που βρισκόταν στον Άγιο Παύλο Χαλκιδικής και ήταν σε αδράνεια για περίπου 2 έτη. Η υποφαινόμενη και ο οικογενειακός μας φίλος, Σουηδός ψυχίατρος και νομικός Karl-Erik Flovén, αποφασίσαμε να επενδύσουμε με σκοπό την αναβάθμιση του οινοποιείου και τη δημιουργία μιας μονάδας παραγωγής οίνων υψηλής ποιότητας και περιορισμένης παραγωγής. Από τον Απρίλιο του 2014, το οινοποιείο λειτουργεί στη νέα έδρα του στο Νέο Ρύσιο Θεσσαλονίκης. Η μεταφορά κρίθηκε αναγκαία, διότι λόγω τοποθεσίας είναι πιο αποδοτική η προώθηση και η διακίνηση των οίνων μας.

– Μιλήστε μας για τους αμπελώνες σας και για τις ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργείτε.

Οι αμπελώνες των λευκών ποικιλιών, στους οποίους εντάσσονται και τα αμπέλια συνεργαζόμενων αμπελουργών,  βρίσκονται στον  Άγιο Παύλο Χαλκιδικής. Η περιοχή αυτή είναι παραδοσιακά αμπελουργική με έμφαση στην καλλιέργεια οινοποιήσιμων ποικιλών της αμπέλου και στην παραγωγή εξαίρετων οίνων. Χαρακτηρίζεται από ομαλό ανάγλυφο με ελαφρές κλίσεις και εδάφη από αμμώδη έως αργιλοπηλώδη, με καλή αποστράγγιση των όμβριων υδάτων, εξαιρετικά πρόσφορα για την αμπελοκαλλιέργεια.

Οι λευκές ποικιλίες που περιλαμβάνονται στον αμπελώνα μας είναι οι ελληνικές Αθήρι, Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Μαλαγουζιά και η γαλλική Viognier.

H ζήτηση από την εξωτερική αγορά για ερυθρό οίνο από ελληνικές ποικιλίες και η έλλειψη αντίστοιχων ποικιλιών στην περιοχή της Χαλκιδικής, μας ώθησαν σε συνεργασία με εξαίρετους αμπελουργούς άλλων περιοχών της χώρας μας. Προμηθευόμαστε τις ερυθρές ποικιλίες, Ξινόμαυρο από την περιοχή της Γουμένισσας και Βερτζαμί από το νησί της Λευκάδας με το οποίο μας συνδέουν οικογενειακοί δεσμοί

– Και τα προϊόντα σας, πόσα είναι; Ποιες οι εμπορικές τους ονομασίες;

Μετά από 5 χρόνια οινοποιήσεων και λαμβάνοντας τα μηνύματα της αγοράς, καταλήξαμε στην παραγωγή και διάθεση  4 οίνων. Δύο λευκών, ενός ροζέ ή σωστότερα ερυθρωπού και ενός ερυθρού. Οι ονομασίες των οίνων μας είναι οι εξής:

  • ACTORS Αθήρι & Μοσχάτο Αλεξανδρείας, λευκός
  • OLVIOS Μαλαγουζιά & Viognier,  λευκός
  • FOR KINGS  Ξινόμαυρο & Βερταμί, ροζέ
  • YPEROS Ξινόμαυρο & Βερταμί, ερυθρός

– Ποια στόχευση έχετε για την πώληση των κρασιών σας; Ελληνική ή διεθνής αγορά;

Η εταιρία μας ξεκίνησε ως καθαρά εξαγωγική, με πεδίο δραστηριοποίησης την ευρωπαϊκή αγορά. Τον τελευταίο χρόνο ξεκίνησε η πώληση των κρασιών μας και στην ελληνική αγορά, κυρίως σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

– Ποιες ενέργειες εφαρμόζεται σαν εταιρεία για την εξωστρέφεια των προϊόντων σας;

Είναι πράγματι σημαντικό να γνωρίσουν οι καταναλωτές νέα και πρωτότυπα προϊόντα, όπως είναι οι ποικιλιακές συνθέσεις των κρασιών μας. Γι’ αυτό συμμετέχουμε σε διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό, διοργανώνουμε παρουσιάσεις και γευσιγνωσίες, ενώ σημαντική είναι η διαφημιστική καμπάνια σε περιοδικά και ραδιόφωνα.

– Ας μιλήσουμε για τους Έλληνες καταναλωτές. Αρκετοί ιδιώτες παρακολουθούν οινικές γευσιγνωσίες, άλλοι παρακολουθούν σεμινάρια-εκπαιδεύσεις σχετικές με το κρασί. Ποιά τάση παρατηρείται στην κατανάλωση κρασιού από τους Έλληνες;

Στις εκδηλώσεις που συμμετέχουμε, πράγματι παρατηρούμε μια κάποια κίνηση γύρω από το ποιοτικό κρασί. Σε κάθε πόλη υπάρχουν ομάδες που θέλουν να ενημερώνονται για τα οινικά δρώμενα. Σε ποσοστό, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό όμως, είναι πολύ λίγες. Στην πλειοψηφία των χώρων εστίασης, επικρατεί κατά κράτος η κατανάλωση χύμα κρασιού, σε σχέση με το εμφιαλωμένο. Οι φορείς του οίνου, θα πρέπει να κάνουν μεγάλη προσπάθεια, ώστε να αλλάξει η νοοτροπία των καταναλωτών και να τους πείσει ότι το εμφιαλωμένο κρασί είναι αυτό που πέρα από την αδιαμφισβήτητη ποιότητά του, ελέγχεται και είναι ασφαλές για τη δημόσια υγεία σε σχέση με ένα  αμφιβόλου ποιότητας χύμα

– Διάβασα στο web site σας ένα αναρτημένο παλιό άρθρο που αναφέρει για την επένδυση στην χαρά της ζωής. Σε προσωπικό επίπεδο, ποιες καταστάσεις ή τι σας δίνει χαρά στην ζωή σας; 

Εδώ τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα. Η μέγιστη χαρά και ικανοποίηση είναι να βλέπω το παιδί μου χαρούμενο, να μεγαλώνει σε ένα ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον όπου κυριαρχούν η αγάπη και η κατανόηση. Έπειτα, λίγοι καλοί φίλοι, καλή παρέα και εξαιρετικό κρασί ολοκληρώνουν την ευτυχία.

– Και η καθημερινότητά σας, συμβαδίζει με αυτά που πριν λίγο μας είπατε;

Απολύτως. Το πρωί υπάρχει η ενασχόληση με το οινοποιείο, το απόγευμα με το σπίτι. Προσπαθούμε με τον σύζυγό μου, όσο αυτό είναι δυνατόν, να μη συγχέουμε την εργασία με την οικογένεια. Και να αντιμετωπίζουμε τις συνεχείς προκλήσεις της ζωής με θετική ενέργεια.

– Θετική στάση λοιπόν παντού. Ευχαριστώ θερμά.

Πηγή: WineNews.gr

To Top