ΔΙΑΦΟΡΑ

Άγνωστο είναι το μέλλον για τον παγκόσμιο κλάδο του κρασιού εξαιτίας του κορωνοϊού

Share

Μετά τους δασμούς 25% των ΗΠΑ, τώρα, με την πανδημία του κορωνοϊού, η παγκόσμια οικονομία του κρασιού βρίσκεται και πάλι σε συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας.

της Shana Clarke

Ο κλάδος του οίνου δεν ξεκίνησε καλά τη νέα δεκαετία. Το Οκτώβριο, οι ΗΠΑ θέσπισαν δασμούς 25% στα κρασιά που εισάγονται στη χώρα από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, ως αντίποινα στις επιδοτήσεις προς τον κολοσσό της αεροδιαστημικής Airbus. Και τον Ιανουάριο παραλίγο να μπει νέος δασμός 100% σε όλα τα κρασιά που εισάγονται από την Ευρ. Ένωση στις ΗΠΑ, λόγω μιας διαμάχης για έναν φόρο ψηφιακών εταιρειών.

Τώρα, με την πανδημία του κορωνοϊού, η παγκόσμια οικονομία του κρασιού βρίσκεται και πάλι σε συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας.

Η Ιταλία έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία. Όλη η χώρα είναι αντιμέτωπη με γενικό lockdown και ο αντίκτυπος στους οινοπαραγωγούς έχει γίνει ήδη αισθητός.

Ο όμιλος Frescobaldi Toscana εξάγει το 67% της παραγωγής του και είναι ήδη αντιμέτωπος με το πρόβλημα της «απώλειας της κινεζικής αγοράς» κατά το πρώτο κύμα εξάπλωσης του κορωνοϊού, όπως είπε στο Fortune ο πρόεδρος της εταιρείας, Lamberto Frescobaldi. Αν και η φύση αυτής της πανδημίας καθιστά δύσκολη κάθε πρόβλεψη, ο ίδιος πιστεύει ότι η έλευση της κρίσης σε άλλες βασικές αγορές – όπως αυτές των ΗΠΑ, του Καναδά και της Γερμανίας – θα επηρεάσει έντονα τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο Matteo Ascheri, πρόεδρος των οινοπαραγωγών στο Πεδεμόντιο της Ιταλίας, σημειώνει ότι οι πελάτες από τη Γερμανία αρχίζουν να ακυρώνουν παραγγελίες. Με τις εξαγωγές να φτάνουν στο 80% της παραγωγής, τα σημάδια αυτά είναι προφανώς πολύ ανησυχητικά για τους Ιταλούς οινοποιούς.

«Η βασική ανησυχία είναι ότι η διασπορά του ιού σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα σε άλλες οικονομίες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, θα φέρει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που αντιμετωπίζουμε τώρα στην Ιταλία» λέει ο Ascheri. «Βασικά, πρέπει να εξάγουμε. Είναι ένα θεμελιώδες κομμάτι της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας».

Μία άλλη διάσταση είναι η ακύρωση των ταξιδιών σε οινοπαραγωγικούς προορισμούς. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα γνώμης του Fortune, «το 68% των Αμερικανών που σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό έχουν ήδη ακυρώσει (23%) ή είναι πιθανό να ακυρώσουν (45%) το ταξίδι τους».

Για τους οινοποιούς, η απώλεια επισκεπτών από το εξωτερικό μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων. Ο Frescobaldi, ο οποίος ελέγχει διάφορα κτήματα στην Τοσκάνη, σημειώνει τα εξής: «Ειλικρινά, θα είναι μια καταστροφική χρονιά. Η Ιταλία βασίζεται στους πάνω από 50 εκατ. τουρίστες που την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσουμε ένα μεγάλο μέρος της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Πηγή

To Top