NEA

Άγιο Όρος: Ένας Master of Wine δοκιμάζει τα κρασιά του πατέρα Επιφάνιου!

Share

Μία επίσκεψη, σε μία από τις πιο φημισμένες περιοχές παραγωγής κρασιού, στο Μυλοπόταμο του Αγίου Όρους, πραγματοποίησε πρόσφατα ένας Master of Wine από τη Νίκαια της Γαλλίας (ο πιο σημαντικός τίτλος παγκοσμίως στο χώρο του κρασιού), προκειμένου να δοκιμάσει τα κρασιά του πατέρα Επιφάνιου. Ο Master of Wine Rod Smith, χαρακτήρισε το ταξίδι ως τη δική του Οδύσσεια, κυρίως γιατί χρειάστηκαν σχεδόν 20 χρόνια για να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να βρεθεί στη Βόρεια Ελλάδα και από εκεί να ταξιδέψει για το Άγιο Όρος, σε «μία από τις πιο πνευματικές και αινιγματικές περιοχές με κρασιά σε ολόκληρο τον κόσμο», όπως ο ίδιος περιγράφει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Rod Smith είναι ένας από τους συνολικά 390 «Masters of Wine» σε ολόκληρο τον κόσμο, κάτοχος ενός περιζήτητου τίτλου, ο οποίος σημαίνει βαθιά γνώση των μυστικών του κρασιού. Όσοι κατέχουν το συγκεκριμένο τίτλο απαιτείται να έχουν γνώσεις για κάθε πτυχή της διαδικασίας, που αφορά στο κρασί και τελικά θα οδηγήσει στην οινοποίηση. Από τη στιγμή που ένα καινούργιο αμπέλι θα απλώσει για πρώτη φορά τις ρίζες του στο χώμα, μέχρι την ώρα που το τελικό προϊόν θα είναι έτοιμο για διάθεση. Όπως οι ίδιοι λένε συχνά, ο τίτλος τους είναι τόσο δύσκολο να κατακτηθεί, ώστε είναι λιγότεροι ακόμη και από τους αστροναύτες που έχουν πατήσει στη σελήνη!

Ένα ταξίδι που άργησε… 20 χρόνια

Ο Master of Wine, Rod Smith ήρθε πρόσφατα ως κριτής σε διαγωνισμό στη Θεσσαλονίκη και σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους της διοργάνωσης κατόρθωσε να «ξεκλέψει» δύο μέρες για να επισκεφτεί το Άγιο Όρος και συγκεκριμένα το Μυλοπόταμο. Το ταξίδι του ξεκίνησε από την Ουρανούπολη, από όπου με το πλοίο πέρασε στη Δάφνη. Εκεί, όπως ο ίδιος περιγράφει στην ιστοσελίδα του «Riviera Wine Academy», τον περίμενε ο οικοδεσπότης του πατέρας Επιφάνιος και μαζί ξεκίνησαν για το Μυλοπόταμο, ο οποίος ανήκει στη μονή Μεγίστης Λαύρας. Μόλις έφτασαν τον οδήγησαν στο δωμάτιο του, όπου μαγεύτηκε από τη θέα, καθώς έβλεπε προς τη θάλασσα από τρεις πλευρές, ενώ αφού τον κέρασαν τσίπουρο και λουκούμι έφτασε η στιγμή, που περίμενε για να ξεκινήσει και το ταξίδι των γεύσεων.

Όπως ο ίδιος εξηγεί στην ιστοσελίδα του πολύ γρήγορα ανακάλυψε πόσο έξοχος μάγειρας είναι ο πατέρας Επιφάνιος, ενώ δοκίμασε όλα τα κρασιά, λευκά, ροζέ και κόκκινα και φυσικά το φημισμένο Epifanis. «Λευκό κρασί από την ποικιλία Ασύρτικο μαζί με Μοσχάτο, αλλά και κόκκινο από Λημνιό, Cabernet Sauvignon και Merlot, καθώς επίσης και ένα ημίγλυκο κόκκινο κρασί από μαύρο Μοσχάτο», γράφει χαρακτηριστικά. Ο πατέρας Επιφάνιος τον ξενάγησε στους αμπελώνες, αλλά και στο υπερσύγχρονο οινοποιείο, ενώ ενημερώθηκε πως τα κρασιά του Μυλοποτάμου εξάγονται σήμερα σε αρκετές χώρες στον κόσμο και έχουν τιμηθεί με σειρά βραβείων. Όλα τα κρασιά του πατέρα Επιφάνιου διατίθενται προς πώληση από την Έκθεση Προϊόντων Αγίου Όρους και το mountathos-eshop.com.

Εγκωμιαστικά σχόλια

Με ικανοποίηση, ο διεθνούς φήμης Master of Wine, διαπίστωσε πως όλα τα αμπέλια της περιοχής είναι βιολογικής καλλιέργειας, ενώ το κρασί που παράγεται, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πραγματικά πολύ καλό. Μάλιστα, αναφερόμενος στο κρασί Epifanis τόνισε πως πρόκειται για ένα κρασί με πλούσια γεύση, μεστό, το οποίο έχει ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια και παράγεται από τον πιο παλιό αμπελώνα του Μυλοποτάμου. Ωστόσο, εκτός από το Μυλοπόταμο είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και τα οινοποιεία των Μονών Βατοπαιδίου και Ιβήρων.

Αργότερα, όταν πλέον επέστρεψε στη βάση του στη Νίκαια της Γαλλίας έγραψε ένα υπέροχο κείμενο στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας του για την εμπειρία του στο Άγιο Όρος, αλλά και στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook. Μάλιστα, αναφερόμενος στον οικοδεσπότη του πατέρα Επιφάνιο τονίζει πως είναι ένας εξαιρετικός παραγωγός κρασιού και ένας έξοχος μάγειρας. Επισημαίνει, επίσης, πως θα ήθελε να επισκεφτεί και πάλι την Αθωνική Πολιτεία, για περισσότερο από δύο μέρες αυτή τη φορά, «για να μπορέσει να περπατήσει και πάλι ανάμεσα στους ελαιώνες και τους αμπελώνες του, στις περιοχές με τα μελίσσια και στα σκιερά δάση του Αγίου Όρους».

Ιδανικές συνθήκες

Οι μοναχοί του Μυλοποτάμου εξηγούν πως σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία των κρασιών τους είναι οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες. Ο Άθως είναι «μαγνήτης» για τις πολλές και απαραίτητες βροχοπτώσεις, επίσης η θάλασσα και ο ήλιος που λούζει τους αμπελώνες, σε συνδυασμό με τη φροντίδα των μοναχών δημιουργούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για παραγωγή εκλεκτών σταφυλιών. Άλλωστε, ο Μυλοπόταμος έχει χιλιόχρονη παράδοση στην αμπελουργία, καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες, τα πρώτα αμπέλια, αλλά και ελιές στην περιοχή φέρεται να τα φύτεψε το 973 μ.Χ. ο Άγιος Αθανάσιος, ο οποίος, μάλιστα, έχτισε ελαιοτριβείο και οινοποιείο.

Ωστόσο, από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά όλα εγκαταλείφθηκαν, καθώς έκανε την εμφάνιση της η φυλλοξήρα από την Αμερική καταστρέφοντας σχεδόν όλα τα αμπέλια. Το 1990 ξεκίνησε νέα προσπάθεια αναστύλωσης και αναβίωσης γενικότερα του Μυλοποτάμου, ενώ το 1992 με άδεια αναμπέλωσης της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους και της Διευθύνσεως Γεωργίας του Νομού Χαλκιδικής φυτεύτηκαν και πάλι τα πρώτα κλήματα.

Master of Wine

Ο Master of Wine Rod Smith, που επισκέφτηκε το Μυλοπόταμο έχει τη δική του Ακαδημία στη Γαλλία, συμμετέχει σε διαγωνισμούς ως κριτής σε όλο τον κόσμο και πραγματοποιεί σεμινάρια. Αφού έφυγε από την πατρίδα του την Αγγλία δημιούργησε τη βάση του στη Νίκαια, στη Γαλλική Ριβιέρα, εκεί όπου «χτυπάει» η καρδιά του καλού κρασιού.

Ένας master of wine στο Μυλοπόταμο

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ένας Master of Wine επισκέπτεται συγκεκριμένα το Μυλοπόταμο για να δοκιμάσει τα κρασιά του. Παλαιότερα ένας Αυστριακός Master of Wine είχε ξεναγηθεί στην περιοχή και είχε επιστρέψει στην πατρίδα του με τις καλύτερες εντυπώσεις και έχοντας κάνει ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα δύο Master of Wine, ενώ μία τρίτη Ελληνίδα κάτοχος του τίτλου ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ.

Πηγή

To Top