ΔΙΑΦΟΡΑ

Οι business των stars: Τα διάσημα κρασιά του Francis Ford Coppola

Coppola
Share

Μαρία Γκουρτσιλίδου

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Francis Ford Coppola έχει αφήσει τη «σφραγίδα» του στην έβδομη τέχνη. Σήμερα, σε ηλικία 79 ετών έχει αποσυρθεί από τους … προβολείς και ασχολείται αποκλειστικά με την άλλη μεγάλη του αγάπη, το κρασί! Η παραγωγή κρασιού δεν είναι για τον Francis Ford Coppola απλώς μία ασχολία για να περνάει ευχάριστα τις ελεύθερες ώρες του αλλά μία επιχειρηματική δραστηριότητα στην οποία έχει επενδύσει χρήμα, χρόνο και προσωπική εργασία.

Οι φίλοι του ξέρουν ότι όταν θέλουν να το συναντήσουν θα τον βρουν στα αμπέλια του στην Καλιφόρνια. Στο διάσημο κτήμα Inglenook, στην Κοιλάδα της Νάπα, και στο κτήμα Francis Ford Coppola Winery, στην κοιλάδα Σονόμα.

Τα χρήματα που κέρδισε από τον κινηματογράφο και συγκεκριμένα από τις ταινίες του «Νονός» και «Νονός 2», το 1972 και το 1974 αντίστοιχα, του επέτρεψαν να αγοράσει το 1973 τα πρώτα του αμπέλια. Στη συνέχεια, το 1975 ο Francis και η σύζυγός του Eleanor αγόρασαν μέρος της ιστορικής περιουσίας του Inglenook. Ειδικότερα, στην ιδιοκτησία του ζευγαριού περιήλθαν περισσότερα από 1400 στρέμματα γης, η Βικτωριανή κατοικία και ο χώρος φύλαξης αμαξών του ιδρυτή του κτήματος Gustave Niebaum. Ο Coppola μετονόμασε το κτήμα σε Niebaum-Coppola και το 1978 παρήγαγε το πρώτο του κρασί, το Rubicon.

Το 1995, η οικογένεια Coppola αγόρασε και το υπόλοιπο τμήμα του αρχικού ακινήτου, το οποίο περιλάμβανε το Chateau Inglenook και περίπου 90 στρέμματα αμπελώνων, αποκαθιστώντας έτσι το κτήμα στις ιστορικές του διαστάσεις.

Το 2011, ο Coppola απέκτησε το διάσημο σήμα της Inglenook, ανακοινώνοντας ότι πλέον η περίφημη ιδιοκτησία του θα είναι γνωστή με το ιστορικό της όνομα, Inglenook. “Ο στόχος μας ήταν πάντα να παρασκευάσουμε τα πιο υπέροχα κρασιά του κόσμου”, ανέφερε ο Coppola σε συνέντευξή του.

Ο Francis Ford Coppola ήταν πάντα ονειροπόλος, αλλά είναι ένας από εκείνους τους σπάνιους ανθρώπους που, με πάθος και δέσμευση, έχουν μετατρέψει τα όνειρά τους σε πραγματικότητα. Τα ενδιαφέροντά του δεν εξαντλούνται μόνο στον κινηματογράφο και στο κρασί, αλλά επεκτείνονται και στα τρόφιμα, τη λογοτεχνία και τα ταξίδια.

Εκτός από το Inglenook, είναι επίσης ιδιοκτήτης του οινοποιείου Francis Ford Coppola στο Geyserville της Καλιφόρνια. Ξεκίνησε το Zoetrope: All-Story, ένα τριμηνιαίο περιοδικό ιστοριών μυθοπλασίας, το οποίο έχει αποσπάσει πολλά σημαντικά βραβεία.

Ίδρυσε το Blancaneaux Lodge, ένα πολυτελές, μικρό καταφύγιο στο απομακρυσμένο τροπικό δάσος της Μπελίζε και στη συνέχεια κατασκεύασε ακόμα δύο καταφύγια στην Κεντρική Αμερική. Το Turtle Innστην παραλιακή πόλη της Μπελίζα της Placencia και το La Lancha δίπλα στη λίμνη Petén Itzá στη Γουατεμάλα. Και τα τρία καταφύγια εμφανίζονται τακτικά στους καταλόγους ταξιδιωτικών περιοδικών στις λίστες των καλύτερων θερέτρων.

Επίσης, τα … μαγειρικά σχέδια του Coppola περιλαμβάνουν το brand ζυμαρικών Mammarella, σάλτσες και λάδι όπως και το εστιατόριο Cafe Zoetrope στο Σαν Φρανσίσκο. Το 2012, ο Coppola επέστρεψε στις ρίζες του ανοίγοντας το Palazzo Margherita, ένα μικρό boutique ξενοδοχείο στην ιταλική πόλη Bernalda, όπου γεννήθηκε ο παππούς του. Άλλωστε, σε αυτόν οφείλει την αγάπη του για το κρασί αφού ήταν ο άνθρωπος που μετέφερε στις νεότερη γενιά την παράδοση της οικογένειας Coppola στην οινοποίηση. Ο Agostino Coppola παρήγαγε κρασί στο υπόγειο του συγκροτήματος που έμενε στην Νέα Υόρκη χρησιμοποιώντας δοχεία από σκυρόδεμα. Τα κρασιά του δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, ήταν απλά ευχάριστα κρασιά καθημερινής κατανάλωσης που ο καθένας μπορούσε να απολαύσει.

Τα κρασιά που παράγει σήμερα ο Francis Coppola δεν είναι τα ίδια με αυτά του παππού του, Agostino, αλλά παράγονται στο ίδιο πνεύμα – για να μοιράζονται με φίλους και οικογένεια. Το διασημότερο -αλλά ίσως όχι το καλύτερο- κρασί του φέρει την ονομασία «Sofia», προς τιμήν της αγαπημένης του κόρης, ενώ το Eleanor είναι ένα ακόμα κρασί αντλώντας έμπνευση από το όνομα της συζύγου του. Η κλασική αρχαιότητα φαίνεται πώς έχει επηρεάσει τον πολυσχιδή σκηνοθέτη αφού στη λίστα «φιγουράρει» το κρασί με την ονομασία «Αρχιμήδης». Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τα κρασιά με ονομασίες από δημοφιλείς τίτλους ταινιών.

Ο Francis και η Eleanor Coppola υποστήριζαν πάντα την αειφορία στη ζωή τους και στις επιχειρηματικές τους προσπάθειες. Η επιθυμία τους αυτή πηγάζει από τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν τη γη για τις μελλοντικές γενιές. Θέλουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους να έχουν την ευκαιρία να αγκαλιάσουν αυτό τον όμορφο τόπο.

Δείτε περισσότερα

Πηγή

To Top