NEA

Οι Πορτογάλοι οινοπαραγωγοί “vinho verde” ζητούν ευρωπαϊκή προστασία για την ονομασία προέλευσης

Share

Οι ‘vinhos verdes’ (πράσινοι οίνοι) της βορειοδυτικής Πορτογαλίας δεν έχουν άμεσο διεθνή ανταγωνισμό, αλλά οι παραγωγοί τους επιθυμούν η Ευρωπαϊκή Ένωση να διασφαλίσει τις οριοθετούμενες περιοχές στις εμπορικές της συμφωνίες με τις ξένες αγορές, όπως ανέφεραν  Πορτογάλοι αξιωματούχοι.

«Μας αφορά η υπεράσπιση  ευρωπαϊκών ονομασιών προέλευσης, η εγγύηση δηλαδή ότι τα ονόματα των ευρωπαϊκών οριοθετημένων περιοχών προασπίζονται και στις χώρες προορισμού», δήλωσε ο Manuel Pinheiro από την Επιτροπή Κρασιού της Περιοχής Vinho Verde.

Μιλώντας στο πορτογαλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Lusa, ο Pinheiro εξέφρασε την ικανοποίησή του για το μέχρι στιγμής έργο της ΕΕ με τις εθνικές  αρχές και τον κλάδο για την υπεράσπιση των συμφερόντων των οινοπαραγωγών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πράγματι  υπερασπιστεί την ονομασία προέλευση, η οποία εμφανίζεται στα παραρτήματα αυτών των [εμπορικών] συμφωνιών. Τα κράτη που συνυπογράφουν όμως τις συμφωνίες αυτές με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να εγγυηθούν ότι θα υπερασπιστούν την ονομασία προέλευσης, έτσι ώστε να μην γίνουν  στόχος», εξήγησε.

Η περιφερειακή επιτροπή τόνισε ότι ο τομέας αυτός εξάγει σήμερα περίπου το ήμισυ της συνολικής παραγωγής και ότι τέτοιες εγγυήσεις θεωρούνται καίριες για τη διατήρηση της ανάπτυξης που παρατηρείται σε διάφορες αγορές εκτός ΕΕ, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νότια Αμερική και η Ασία.

Αναπτυσσόμενες αγορές εξαγωγών

Ο Pinheiro τόνισε τη σημασία της εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά, την οποία και θεωρεί πολύ σημαντική, λόγω του μεγέθους και  των δυνατοτήτων της αγοράς για τις πορτογαλικές εξαγωγές.

Οι ΗΠΑ  αποτελούν επίσης  σημαντική αγορά εξαγωγών για το vinho verde –  η μεγαλύτερη μαζί με τη Γερμανία – καθώς εκεί σημειώθηκαν φέτος όπως και πέρυσι, πωλήσεις ρεκόρ ύψους € 48 εκατ., και με προοπτική κερδών για τα επόμενα χρόνια.

Παρόλο που οι πωλήσεις σε αυτές και σε άλλες αγορές, όπως η Ιαπωνία και η Ρωσία, συνεχίζουν να αυξάνονται, ο Pinheiro σημείωσε ότι ο κλάδος εξακολουθεί να δυσκολεύεται να αυξήσει την τιμή λιανικής πώλησης ανά λίτρο, η οποία σήμερα κυμαίνεται στα € 2,20.

«Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση», είπε. «Κερδίζουμε την πρόκληση της ποσότητας και των αριθμών της αγοράς, αλλά  η πρόκληση είναι να πουλάμε σε μεγαλύτερη αξία».

Κατά τον Pinheiro: «Είναι απαραίτητο να καλλιεργήσουμε νέα αμπέλια ώστε να παράγουμε καλύτερα σταφύλια [και] καλύτερα κρασιά και στη συνέχεια να τα βγάλουμε στην αγορά, έτσι ώστε ο πελάτης να το  κοστολογήσει περισσότερο».

Η συνολική παραγωγή vinho verde μειώθηκε πέρυσι κατά 20%, στα 52 εκατομμύρια λίτρα, λόγω  συχνότερων βροχοπτώσεων, αλλά η ποιότητα της παραγωγής  ήταν σύμφωνα με την επιτροπή, «εξαιρετική».

Βελτιώνοντας την εικόνα του προϊόντος

Ο γεωργικός συνεταιρισμός Felgueiras, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς  της περιοχής vinho verde, με περισσότερους από 1.000 οινοπαραγωγούς και ετήσια παραγωγή 5 εκατομμυρίων λίτρων, συμπεριλαμβανομένων 1.2 εκατομμυρίων λίτρων προς εξαγωγή, τονίζει τη σημασία  της αναβάθμισης των αμπελώνων. Σύμφωνα με τον διευθυντή του συνεταιρισμού Rui Madeira, από το 2000 έχουν καλλιεργηθεί 100 εκτάρια νέων αμπελώνων ετησίως, ποικιλίες που παράγουν σταφύλια υψηλότερης ποιότητας και κάνουν το κρασί να πωλείται και καλύτερα και ακριβότερα.

Μιλώντας στο Lusa, ο Madeira τόνισε ότι οι εξαγωγές τα τελευταία χρόνια  αφορούν κατά κύριο λόγο ακριβότερα κρασιά, όπως  ο αφρώδης οίνος vinho verde που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Ρωσία και τη Βραζιλία.

«Πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε ότι  το verde είναι φτηνό κρασί», είπε. «Σήμερα  υπάρχει καλύτερη διεθνή εικόνα του verde ως ένα ποιοτικό προϊόν, η οποία μας επιτρέπει να «πουλήσουμε» περισσότερη ποιότητα και αξία».

Η Quinta da Aveleda, στην Penafiel, είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας  vinho verde, με  την μάρκα Casal Garcia να  αντιστοιχεί στα δύο τρίτα των πωλήσεών . Ο Martim Guedes, από το τμήμα μάρκετινγκ,  δήλωσε στο Lusa ότι φέτος η εταιρεία θα καλλιεργήσει 50 εκτάρια νέων αμπελιών για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση  ενώ θα εντείνει και τους ποιοτικούς ελέγχους.

Για το τρέχον έτος η εταιρεία  αναμένει τζίρο € 35 εκατ.,  €  2 εκατ. παραπάνω από ότι για το 2016. Η αύξηση των τιμών πώλησης που έχουν επιτύχει τα εμπορικά σήματα θα  μεταφραστεί και σε κέρδη –  συμβαδίζοντας με  τη μέση τιμή ενός λίτρου vinho verde, η οποία καταγράφει ανοδική πορεία για περίπου μια δεκαετία και η οποία πέρυσι για πρώτη φορά ευθυγραμμίστηκε με εκείνη των ώριμων επιτραπέζιων οίνων.

Η Aveleda πουλαει τόσο στις ΗΠΑ και στη Γερμανία  όσο και στην Πορτογαλία, σημείωσε ο Guedes. Παρόλο που η εγχώρια αγορά έχει ανακάμψει φέτος μετά από αρκετά χρόνια πτωτικής τάσης.

Πηγή

To Top