ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το αρχαιότερο ευρωπαϊκό κρασί απέκτησε διαβατήριο

Share

H ταυτότητα του περίφηµου κρασιού της Κύπρου, µε τη χιλιόχρονη κυριολεκτικά ιστορία, του οίνου Π.Ο.Π. «Κουµανδαρία», που «περικλείεται» πλέον σε ένα έντυπο 14 σελίδων, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση τη ∆ευτέρα 12 Οκτωβρίου.

Η εν λόγω εκδήλωση, που πραγµατοποιήθηκε στο Σπίτι της Κύπρου της Πρεσβείας της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, είχε ως στόχο την παρουσίαση του εντύπου για τον οίνο Π.Ο.Π. «Κουµανδαρία», το οποίο δηµιουργήθηκε απ’ το Εµπορικό Τµήµα της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, σε συνεργασία µε τη Wine Plus και περιλαµβάνει τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, τη διαδικασία παραγωγής, το παραδοσιακό και µοντέρνο προφίλ των κρασιών Π.Ο.Π. Κουµανδαρία.

Πρόκειται για το «αρχαιότερο κρασί της Μεσογείου και ολόκληρης της Ευρώπης», τόνισε ο Ιωσήφ Κυπραίος, Βοηθός Εµπορικός Σύµβουλος του Κυπριακού Εµπορικού Κέντρου Αθηνών. Κι αυτό καθώς «ο χρόνος παραγωγής του τοποθετείται γύρω στο 6500 π.Χ., όπως αποδεικνύουν αναλύσεις αγγείων που βρέθηκαν στο χωριό Ερήµη», εξήγησε ο κ. Κυπραίος, συµπληρώνοντας ότι «ο Όµηρος αποκάλεσε την ‘Κουµανδαρία’ ‘γλυκό κρασί της Κύπρου’, ενώ ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος ‘κρασί των Βασιλέων’».

Αναφερόµενος στην ιστορία του συγκεκριµένου οίνου, ο κ. Κυπραίος είπε ότι «οι Ιωαννίτες Ιππότες επέλεξαν να φτιάξουν τη στρατιωτική τους διοίκηση -τη commanderie ή commandaria- στον Πύργο του Κολοσσιού, δυτικά της Λεµεσού. Η περιοχή ήταν εύφορη, γεµάτη σιτάρι, βαµβάκι και σταφύλια. Σε αυτούς τους αµπελώνες οφείλει το κρασί τη µετονοµασία του από ‘Νάµα’, σε ‘Κουµανδαρία’».

Αξίζει να σηµειωθεί ότι η Κουµανδαρία κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου κρασιού στον πρώτο οινικό διαγωνισµό, που διοργάνωσε ο Γάλλος βασιλιάς Φίλιππος Αύγουστος το 1223.

Πηγή

To Top