ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ελληνικά κρασιά διακρίνονται στον διεθνή διαγωνισμό TEXSOM IWA

Share

 

Είκοσι ελληνικές ετικέτες έλαβαν χρυσό μετάλλιο στον σημαντικότερο διαγωνισμό κρασιού των Η.Π.Α

Στο Ντάλλας του Τέξας, πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, τα TEXSOM International Wine Awards, ο σημαντικότερος διαγωνισμός κρασιού στις Η.Π.Α. κι ένας από τους σημαντικότερους στον κόσμο, χάρη στην “αφρόκρεμα” γευσιγνωστών που συγκεντρώνει.   Πάνω από 70 άτομα, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων Master Sommeliers και Masters of Wine, συγκεντρώνονται απ’ όλη την Αμερική και τον Καναδά, μαζί με συνάδελφους τους από την Ευρώπη. Ο διαγωνισμός διαρκεί τρεις μέρες. Τις δύο πρώτες όλα τα δείγματα δοκιμάζονται, ενώ την τρίτη μέρα τα κρασιά που έλαβαν την ανώτερη διάκριση επανεξετάζονται. Από αυτή την διαδικασία, αυτή προκύπτουν τα κορυφαία κρασιά σε κάθε κατηγορία (Judges Selection).   Φέτος απεστάλησαν στο διαγωνισμό 3581 δείγματα από 28 χώρες με μέσο όρο τιμής λιανικής 33-35$. Οι τιμές κυμαίνονταν από 2.99$ έως 700$+. Το ελληνικό κρασί ακόμα μία χρονιά διακρίθηκε: εστάλησαν 120 διαφορετικές ετικέτες από όλη την Ελλάδα. Από τις ετικέτες αυτές, 20 έλαβαν χρυσό μετάλλιο. Τα χρυσά και φυσικά τα Judges Selection βραβεία, θα ανακοινωθούν στο ελληνικό περίπτερο της έκθεσης Pro Wein, στο Ντίσελντορφ, την Δευτέρα 20 Μαρτίου.

Είναι σημαντικό κι ελπιδοφόρο, πως σε μία τόσο δύσκολη οικονομική περίοδο, το ελληνικό κρασί βρίσκεται και διακρίνεται στις διεθνείς αγορές.

Λίγα Λόγια για τον διαγωνισμό

Τον διαγωνισμό διοργανώνουν δύο Master Sommeliers -ο James Tidwell και ο Drew Hendricks- οι οποίοι διοργανώνουν επίσης το συνέδριο TEXSOM κάθε Αύγουστο και πάλι στο Ντάλλας. Το συνέδριο αυτό, θεωρείται το σημαντικότερο με επίκεντρο το κρασί στη βόρειο Αμερική, συγκεντρώνοντας περίπου 1000 επαγγελματίες beverage directors και οινοχόους. Όλοι αυτοί, συγκεντρώνονται στο resort όπου διοργανώνεται το συνέδριο και παρακολουθούν συνεχή εκπαιδευτικά σεμινάρια και γευστικές δοκιμές για τρεις μέρες. Στόχος του TEXSOM, είναι η υποστήριξη και η προώθηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης στον τομέα του κρασιού, η πιστοποίηση των οινοχόων και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα επαγγελματικά πρότυπα.   Λόγω της μεγάλης ευαισθησίας των διοργανωτών σε σχέση με το επάγγελμα του οινοχόου, στον διαγωνισμό TEXSOM International Wine Awards, έχουν δημιουργήσει το λεγόμενο Somm Retreat. Προσκαλούν δηλαδή κορυφαίους οινοχόους από κάθε γωνιά της Αμερικής, που βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας για να πάρουν το Advance δίπλωμα ή τον τίτλο του MS, οι οποίοι βοηθούν στο διαγωνισμό δοκιμάζοντας τα κρασιά, γράφοντας ολοκληρωμένα tasting notes για κάθε κρασί που βραβεύεται με ασημένιο ή χρυσό, σερβίροντας κλπ. Εκτός όλων αυτών, πριν ξεκινήσουν την εργασία τους κάθε πρωί, οι οινοχόοι παρακολουθούν σεμινάρια από κορυφαίους ομιλητές οι οποίοι παρευρίσκονται ως κριτές στο διαγωνισμό.

Πηγή

To Top