ΔΙΑΦΟΡΑ

Στερεύει το…. ελληνικό κρασί

Share

Σε ιστορικά χαμηλά διασμορφώθηκε η ελληνική παραγωγή κρασιού, σχεδόν τρεις μήνες μετά την επιβολή του Eιδικού Φόρου Κατανάλωσης. 

Σύμφωνα με την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) με βάση τα οριστικά στοιχεία οινοπαραγωγής που απέστειλε το τμήμα Οίνου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Commission, ο όγκος της ελληνικής οινοπαραγωγής της περιόδου 2015/16 (1 Αυγούστου 2015 – 31 Ιουλίου 2016) οριστικοποιήθηκε στα 2.501.100 HL, καταγράφοντας το χαμηλότερα ιστορικά όγκο της παραγωγής οίνου στη χώρα μας.

Ο όγκος οινοπαραγωγής 2015/16 είναι κατά 11,7% χαμηλότερος από τον αντίστοιχο της περιόδου 2014/15, κατά 17,22% μικρότερος από τον μέσο όρο πενταετίας και κατά 26,1% μικρότερος από το μέσο όρο δεκαετίας.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τα όσα υποστηρίζει ο διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στον κλάδο τραγική, ο τζίρος των οινοποιείων έχει καταρρεύσει και η «μαύρη» πώληση έχει οργιάσει.

Σύμφωνα με τον ίδιο από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο θα αποτελέσει και πλήγμα στα δημόσια έσοδα από το ΦΠΑ.

«Η κυβέρνηση έχει υπολογίσει ότι από τον ΕΦΚ θα εισπράξει έσοδα 55 εκατ. ευρώ. Ούτε 20 εκατ. δεν πρόκειται να εισπράξουν», τονίζει. «Και τα 20 εκατ. είναι ένας ιδιαίτερα φιλόδοξος στόχος. Αυτοί που έχουν ταμειακό πρόβλημα, δεν θα πληρώσουν ό,τι και αν γίνει», τονίζει.

Σημειώνεται ότι σήμερα δραστηριοποιούνται στην αγορά περί τα 900 οινοποιία, ενώ ο εκτιμώμενος συνολικός τζίρος κυμαίνεται στα 360 εκατ. ευρώ.

Οπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, η πτώση του τζίρου αφορά κυρίως τις πωλήσεις στο χονδρεμπόριο, καθώς η επιβολή ΕΦΚ οδηγεί σε μεγάλη αύξηση του κόστους πρώτης ύλης του παραγωγού.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ο παραγωγός άνω των 100 τόνων, μόνο αφού καταβάλει το φόρο έχει δικαίωμα να το εμφιαλώσει ή να το διαθέσει χύμα σε άλλους εμφιαλωτές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για μια παραγωγή 200 τόνων ο ΕΦΚ κυμαίνεται στις 40.000 ευρώ (200.000 λίτρα x 0,20 ευρώ/λίτρο).

Ως εκ τούτου, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, «παρατηρείται εκτεταμένη «μαύρη» διακίνηση κρασιών. Και η έκρηξη της παράνομης διακίνησης οδηγεί το ελληνικό Δημόσιο σε απώλεια εσόδων από πολλαπλές πηγές, αφού δεν θα εισπραχθεί ούτε ο ΕΦΚ ούτε ο ΦΠΑ και εν τέλει ούτε ο φόρος εισοδήματος, οδηγώντας τα προσδοκώμενα έσοδα σε συνολικό αρνητικό πρόσημο».

Πηγή

To Top