ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Πρώιμος τρύγος, εξαιρετικό κρασί, οδυνηρός φόρος

Share

Εξαιρετικά πρώιμος ήταν ο φετινός τρύγος, που επιφύλαξε μια εξαιρετική χρονιά για το κρασί. Σχεδόν παντού στην Ελλάδα ο τρύγος ξεκίνησε 7-15 μέρες νωρίτερα από πέρυσι και για κάποιες λευκές ποικιλίες από τέλη Ιουλίου. Αυτό ήταν αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών του Φεβρουαρίου και των επόμενων μηνών.

Οι Ελληνες οινοποιοί κάνουν λόγο για άριστη φαινολική ωρίμανση και συμπύκνωση των κόκκινων κρασιών, τον φρουτώδη χαρακτήρα τους, την ικανότητά τους να παλαιώσουν. Θεωρείται μία εξαιρετική χρονιά. Τα λευκά κρασιά έχουν πολύ καλή δομή, πολύ καλές οξύτητες αλλά ο φρουτώδης χαρακτήρας τους δεν θα αγγίξει μάλλον το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους.

Η μεγάλη ωστόσο πληγή για τους Ελληνες αμπελουργούς παραμένει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί, καθώς έχει προκαλέσει μεγάλη αποσταθεροποίηση στην αγορά. Το οξύμωρο μάλιστα της υπόθεσης αυτής είναι ότι η επιβολή του πρόσθετου φόρου στο κρασί είναι απόλυτα αναποτελεσματική. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία αυτό που αποτυπώνεται είναι μικρή εισπραξιμότητα, έξαρση της παραοικονομίας και απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ.

Η λαθραία διακίνηση κρασιού έχει δεκαπλασιαστεί σε σχέση με πριν. Το 60% του χύμα κρασιού κυκλοφορεί πλέον λαθραία. Από τους 160.000 αμπελουργούς μόνο οι 27.000 υπέβαλαν δήλωση συγκομιδής, συνεπώς δεν μπορεί να ελεγχθεί η αγορά. Από τα 650 οινοποιεία δηλώθηκαν τα 65 με υπαιτιότητα του κρατικού μηχανισμού. Ο «χάρτης» του ελληνικού τρύγου φέτος παρουσιάζει αρκετές διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή, ωστόσο συνολικά οι τιμές των σταφυλιών εμφανίζουν ελαφρά ανοδική τάση ή έμειναν σταθερές, ενώ η παραγωγή ήταν μειωμένη από 10%-30%.

ΜΑΡΩΝΕΙΑ

Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα καλή για την περιοχή. Οι κλιματολογικές συνθήκες ήταν καλές χωρίς να υπάρχουν ακραία φαινόμενα. O ήπιος χειμώνας αλλά κυρίως το δροσερό φετινό καλοκαίρι οδήγησαν σε πλήρη ωρίμαση με υψηλές οξύτητες κατά τη διάρκεια του τρύγου. Θεωρείται μια από πλέον ποιοτικές χρονιές των τελευταίων ετών για τη Μαρώνεια.

ΔΡΑΜΑ

Η χρονιά ξεκίνησε με χαμηλές θερμοκρασίες και με έντονες βροχοπτώσεις. Οι καιρικές συνθήκες ως το τέλος της άνθισης δεν ήταν ευνοϊκές για την εποχή. Οι βροχοπτώσεις στην ανθοφορία οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής κατά 15-20% σε όλες τις ποικιλίες. Πρόκειται για μια πολύ καλή φαινολική χρονιά και σίγουρα μια από τις καλύτερες την τελευταία πενταετία ιδίως για τα ερυθρά αλλά και για τα λευκά.

ΝΑΟΥΣΑ

Η χρονιά μοιάζει εξαιρετική. Ολες οι ερυθρές ποικιλίες έχουν ωριμάσει εξαιρετικά. Τα κρασιά των πρώιμων ποικιλιών που έχουν αποζυμώσει είναι υψηλόβαθμα, με πολύ καλή οξύτητα, εξαιτίας των δροσερών νυχτερινών θερμοκρασιών και της απουσίας καύσωνα, βαθύχρωμα, με πολύ ώριμες τανίνες. Εξαιρετική χρονιά για το όψιμο Ξινόμαυρο. Οι τιμές των σταφυλιών είναι αυξημένες κατά 20% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

ΑΜΥΝΤΑΙΟ

Ολες οι πρώιμες, λευκές και ερυθρές ποικιλίες (Sauvignon, Chardonnay, Traminer, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon) έχουν μειωμένη παραγωγή σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η εικόνα είναι διαφορετική για τις όψιμες ποικιλίες (Ροδίτης, Ξινόμαυρο) που απορρόφησαν το νερό των βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Για όλες τις πρώιμες λευκές ποικιλίες, όπως και για το πρώιμο Merlot, η ποιότητα των κρασιών είναι εξαιρετική. Οι τιμές είναι αυξημένες μέχρι και 30% ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα των σταφυλιών.

ΖΙΤΣΑ

Η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από πολλές βροχές και κυρίως την περίοδο της ωρίμανσης από τα μέσα Αυγούστου έως 20 Σεπτεμβρίου. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, επηρεάστηκε πολύ η ωρίμανση και η ποιότητα. Γενικά οι ποσότητες ήταν μειωμένες και η ποιότητα κυμάνθηκε από μέτρια ως πολύ καλή ανάλογα με τη θέση του κάθε αμπελοτοπίου στην περιοχή.

ΡΑΨΑΝΗ

Η χρονιά από κλιματολογικής άποψης για την ΠΟΠ ζώνη της Ραψάνης κυμάνθηκε σε καλά επίπεδα. Εως και τα τέλη Αυγούστου η εικόνα ήταν εξαιρετικά θετική με αρμονική ωρίμανση των τριών ποικιλιών (Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό) και πολύ καλή φαινολική ωριμότητα.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Ξηρή χρονιά με λίγες βροχοπτώσεις. Παρατηρείται αύξηση της απόδοσης των αμπελώνων σε ποσοστό περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι. Η ποιότητα των σταφυλιών είναι σαφώς ανώτερη όσον αφορά σε αυτά που συλλέχθηκαν πριν τις βροχοπτώσεις την περίοδο του τρύγου. Οι τιμές αγοράς των σταφυλιών κυμάνθηκαν στα περσινά επίπεδα, συγκεκριμένα από 40 έως 65 λεπτά/κιλό.

ΑΤΤΙΚΗ

Γενικά το κλίμα είναι εύκρατο, ενώ η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από κάποιες ιδιαιτερότητες όπως της ανομβρίας η οποία έφερε την ωρίμανση των σταφυλιών και κατά συνέπεια και τον τρύγο 20 ημέρες νωρίτερα. Επίσης τα αμπέλια λόγω αυτής της ιδιομορφίας παρουσίασαν χαμηλή στρεμματική απόδοση με αυξημένη την ποιότητά τους εκτός κάποιων ιδιαιτέρων ποικιλιών. Οι τιμές κυμάνθηκαν στα περσινά επίπεδα.

ΒΟΙΩΤΙΑ & ΕΥΒΟΙΑ

Ηπιος χειμώνας, με αποτέλεσμα τη γρήγορη έναρξη κατά 10 ημέρες του βλαστικού κύκλου. Ανυδρο καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να κριθούν απαραίτητες επεμβάσεις. Φυσιολογικός άλλα πρώιμος τρύγος. Τα ξερικά αμπέλια βασανίστηκαν και οι ποσότητές τους κυμαίνονται γύρω στο 20% κάτω από πέρσι. Οι τιμές ήταν περίπου σταθερές, με μικρές αυξητικές τάσεις ιδιαίτερα στις οικονομικές ποικιλίες, π.χ. Σαββατιανό και Ροδίτη.

ΝΕΜΕΑ

Γενικά ο χειμώνας δεν ήταν ιδιαίτερα ψυχρός, ενώ οι χιονοπτώσεις ήταν ελάχιστες. Κατά τη διάρκεια της έκπτυξης των οφθαλμών, σημειώθηκε παγετός, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής. Η ποσότητα σε σχέση με την περσινή εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά 15 έως 20%. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σταφυλιών προμηνύουν ότι το 2016 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για τη ζώνη ΠΟΠ Νεμέα. Οσον αφορά στις τιμές, αυτές κυμάνθηκαν στα περσινά επίπεδα.

ΠΛΑΓΙΕΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Ο πιο ζεστός Φεβρουάριος των τελευταίων χρόνων προκάλεσε την εξαιρετική πρωιμότητα της φετινής εσοδείας. Οι ζεστοί μήνες που ακολούθησαν καθώς και η ανομβρία προκάλεσαν ένα ελαφρύ στρες των φυτών. Η παραγωγή αναμένεται να είναι 20-30% μειωμένη. Τιμές σταθερές έως ελαφρά ανοδικές. Δημιουργήθηκαν τρεις κλίμακες τιμών: Ροδίτης 0,28-0,35, ερυθρές 0,35-0,45 και λευκές με ζήτηση 0,45-0,65. Η ζήτηση στην περιοχή ήταν αυξημένη καθώς πολλοί οινοποιοί της Πελοποννήσου αναζήτησαν τα ποιοτικά σταφύλια των Πλαγιών Αιγιαλείας.

ΗΛΕΙΑ

Οι καιρικές συνθήκες στη διάρκεια του χρόνου που πέρασε χαρακτηρίστηκαν από έναν ήπιο χειμώνα και κανονικού όγκου συνολική βροχόπτωση κατανεμημένη φυσιολογικά από τον Οκτώβριο 2015 έως τον Ιούνιο 2016. Η παραγωγή αναμένεται στα περσινά επίπεδα ή ελαφρά αυξημένη σε σχέση με το 2015. Ο τρύγος του 2016 αναμένεται να είναι ποιοτικά πολύ καλός, ιδιαίτερα για τις πρώιμες ποικιλίες. Η τιμή των σταφυλιών, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, αναμένεται να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα ή ελαφρώς αυξημένη.

ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ

Η αναμενόμενη παραγωγή ποσοτικά αναμένεται ότι θα είναι μειωμένη, συγκριτικά με αυτή της προηγούμενης εσοδείας, σε ένα ποσοστό 30 έως 40%. Οι τιμές των σταφυλιών θα κινηθούν ανοδικά, σε ένα ποσοστό 10 έως 15% σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές.

ΣΑΜΟΣ

Ηπιος χειμώνας, λίγες βροχές. Φυσιολογικές καλοκαιρινές θερμοκρασίες καθ’ όλη την προαναφερόμενη περίοδο. Η χρονιά αναμένεται παραγωγικότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη. Οσον αφορά στην ποιότητα των σταφυλιών, η φετινή χρονιά είναι μακράν η ποιοτικότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας. Οι τιμές κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα. 0,60 – 0,70 ευρώ/κιλό.

ΛΗΜΝΟΣ

Λίγες βροχές κατά τη διάρκεια του χρόνου, ενώ κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης και του τρυγητού υπήρξε παρατεταμένη ανομβρία. Ποσοτικά η χρονιά αναμένεται να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα ενώ ποιοτικά όλες οι ενδείξεις οδηγούν σε πολύ καλά αποτελέσματα. Συγκριτικά με πέρσι οι τιμές των σταφυλιών αυξήθηκαν κατά 5-10%.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Η καλλιεργητική σεζόν χαρακτηρίστηκε από την έλλειψη βροχοπτώσεων και την πρωιμότητα σε όλα τα στάδια ανάπτυξης. Η παραγωγή εκτιμάται αυξημένη σε ποσοστό περίπου 20% ανάλογα με την περιοχή, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Η χρονιά χαρακτηρίζεται πολύ ενδιαφέρουσα, με καλές οξύτητες παρά τους καύσωνες των τελευταίων ημερών προ του τρύγου. Οι τιμές κυμάνθηκαν αυξητικά σε σύγκριση με την περσινή περίοδο με αρχική τιμή το ποσό των 2,5 ευρώ/κιλό.

Κρήτη – Ηράκλειο

Για την περιοχή του Ηρακλείου η χρονιά του 2016 χαρακτηρίζεται γενικότερα σαν μια από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων 15 ετών. Οι θερμοκρασίες κατά την ωρίμανση και τον τρυγητό ήταν ήπιες, χωρίς βροχοπτώσεις. Οι ποσότητες φέτος ήταν μειωμένες σε σχέση με άλλες χρονιές. Η ποιότητα των σταφυλιών ήταν εξαιρετική, χωρίς ασθένειες και με συμπύκνωση αρωμάτων. Οι τιμές έχουν ανοδικές τάσεις της τάξης του 15%.

Πηγή

To Top