ΑΠΟΨΕΙΣ

Κρασί των θεών από τη γη των ηφαιστείων

Share

Είναι ο μύθος της χαμένης Ατλαντίδας, η ιστορία χιλιάδων ετών, το δέος του ηφαιστείου, το πανέμορφο άγριο τοπίο, η συγκλονιστική θέα, οι πολιτιστικές δραστηριότητες, τα έθιμα, το μοναδικό ηλιοβασίλεμα, η κόκκινη και η μαύρη παραλία, η θάλασσα.

Παράγοντες που εξάπτουν τη φαντασία, αναμοχλεύουν τη μνήμη, κεντρίζουν το ενδιαφέρον, ενεργοποιούν τις αισθήσεις, γαληνεύουν!

Είναι και οι σπάνιες ποικιλίες κρασιών, η ασύγκριτα γευστική φάβα, το τοματάκι, τα γλυκά και άλλα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, τα οποία αιχμαλωτίζουν τους γευστικούς κάλυκες.

Είναι η Σαντορίνη του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που ο μύθος λέει ότι φτιάχτηκε από μια χούφτα στάχτη που έριξαν οι αρχαίοι θεοί στην θάλασσα. Το διάσημο αιγαιοπελαγίτικο νησί που προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών. Το ευλογημένο έδαφος που δέχεται σπόρους και αυτόριζα φυτά, τα υποθάλπει, τα αναδεικνύει! Ο τόπος που ζει με την αμπελοκαλλιέργεια από την τρίτη χιλιετία π.Χ.

Από το 1971 η Σαντορίνη έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή παραγωγής οίνων Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος. Τι κάνει το κρασί της ιδιαίτερο;

Ας ξεκινήσουμε από το έδαφος: λάβα από τις αλλεπάλληλες εκρήξεις του ηφαιστείου έκαψε τις πέτρες και μετέβαλε το χώμα σε ένα πορώδες έδαφος, πλούσιο σε πορσελάνη και ελαφρόπετρα. Οι βροχές στο νησί είναι ελάχιστες, κάτι που οδήγησε τους καλλιεργητές να φτιάξουν πεζούλες, δηλαδή να διαμορφώσουν το έδαφος σε επίπεδα ώστε να διευκολύνεται η καλλιέργεια και να περιορίζεται η απώλεια νερού. Ανάμεσα στις αντίξοες συνθήκες είναι και οι δυνατοί άνεμοι. Οι Σαντορινιοί δίνουν στα κλήματα το σχήμα του καλαθιού, με αποτέλεσμα τα σταφύλια να ωριμάζουν και να προστατεύονται μέσα στην αγκαλιά της αμπελιάς.

Φροντίδα σε όλα τα στάδια μέχρι να φτάσει το σταφύλι στο σύγχρονο οινοποιείο στον Πύργο, με τα νέα μηχανήματα και το εξειδικευμένο επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό, όπου παράγονται τα πολυβραβευμένα κρασιά SantoWines (http://www.santowines.gr/). Το διάσημο Ασύρτικο, ο επιδόρπιος οίνος Vinsanto καθώς και μια μεγάλη ποικιλία κρασιών (Μαυροτράγανο, Καμένη, Vedema, Mezzo, Αγέρι, Ημίγλυκος Λευκός, Ημίγλυκος Ερυθρός, Crescendo, Νάμα, Αθήρι), με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ή Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη.

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, με εγγεγραμμένα μέλη το 100% του αριθμού των παραγωγών, φροντίζει για την ποιότητα των προϊόντων, για την προώθηση στην ντόπια και την ξένη αγορά, καθώς και για τα οικονομικά συμφέροντα των αγροτών.

Οι απόλυτα προσγειωμένοι Σαντορινιοί γνωρίζουν πως, για να εξασφαλιστεί η διάρκεια και να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η τουριστική κίνηση, επιβάλλεται να προστατευτούν οι φυσικές ομορφιές, να μην αλλοιωθεί το τοπίο, να παρέχονται υψηλής ποιότητας και σχετικά χαμηλού κόστους τουριστικές υπηρεσίες, να παραμένουν στην κορυφή τα τοπικά προϊόντα!

Πηγή

To Top