ΔΙΑΦΟΡΑ

Κρασί. Ένα αρχαίο φάρμακο

Share

Το κρασί είναι πραγματικά ένα θεϊκό δώρο στον άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο, ότι είναι το μοναδικό αγαθό, που… έχει τον δικό του θεό (Θεός Διόνυσος στην αρχαία Ελλάδα) και επίσης αποτελεί ένα από τα πιο πολυπρόσωπα τρόφιμα.

Σε όλη την διάρκεια της ιστορίας, το κρασί αποδείχτηκε χρήσιμο σε πολλές περιπτώσεις για τους ανθρώπους. Πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια (χρονολογικά στο σημείο της διάδοσης της απόσταξής του), αποτελούσε ένα από τα πιο ισχυρά αντισηπτικά. Οι αρχαίοι Έλληνες έπλεναν τις πληγές τους με αυτό και τους νεκρούς τους. Επίσης αποτέλεσε ένα αποστειρωτικό μέσω και για τους άνδρες αλλά και για τις γυναίκες. Σκεφτείτε πόσο μακριά θα μπορούσαν να φθάσουν οι εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή αντίστοιχα οι λεγεώνες των Ρωμαίων, αν δεν απολύμαιναν το νερό, αναμιγνύοντάς το με κρασί; Ήταν, ίσως, ένα από τα βασικότερα φάρμακα της εποχής, πολλές φορές μόνο του ή ακόμα αναμιγνύοντας το με βότανα.

Το κρασί αποτελούσε πάντα ένα είδος πρώτης διατροφικής ανάγκης για τον άνθρωπο. Πόσες ανθρώπινες ζωές γλύτωσαν από την πείνα της Γερμανικής κατοχής, στον πόλεμο του ’40 όταν η ταπεινή τότε ρετσίνα παρείχε τις απαραίτητες θερμίδες για να επιζήσουν συνάνθρωποι μας;

Η θέση του κρασιού στην μεσογειακή κουλτούρα είναι ιδιαίτερη και ακόμη πολύ δυνατή, παρότι έχασε τις τελευταίες δεκαετίες την θέση στο καθημερινό μας τραπέζι. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα οι ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού μας χρειάζονται όσο ποτέ. Η συστηματικά κακή διατροφή, το άγχος και οι γρήγοροι ρυθμοί που ζούμε βρίσκουν στο κρασί τον… μάστορα τους.

Κατανάλωση με μέτρο και καλή παρέα

Πριν όμως αναφερθούμε στις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού θα πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό ότι όλα όσα θα διαβάσετε ισχύουν μόνο στην περίπτωση της συνετής και σωστής κατανάλωσης.

Συνετή και σωστή κατανάλωση μπορούμε να ορίσουμε την κατανάλωση του ενός έως τρία ποτήρια κρασί την ημέρα (το πολύ το 1/3 μιας φιάλης κρασιού). Ανάλογα πάντα με το φύλο (οι άνδρες περισσότερο από ότι οι γυναίκες), την ηλικία και κυρίως το βάρος. Όπως κάθε φάρμακο, έτσι και το κρασί, όταν καταναλωθεί σε μεγαλύτερες ποσότητες έχει αντίθετα αποτελέσματα. Επίσης, ο καλύτερος τρόπος να καταναλώνουμε το κρασί μας είναι συνοδεύοντας το με φαγητό. Έχει αποδειχτεί επιστημονικά, ότι η αποικοδόμηση του οινοπνεύματος από το αίμα γίνεται πολύ πιο γρήγορα, όταν καταναλωθεί μαζί με το φαγητό.

Απόδειξη

Οι Γάλλοι, όπως και όλοι οι κεντροευρωπαϊκοί λαοί, έχουν μια κουζίνα βαριά, με πολλά ζωικά λίπη και κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος, η οποία είναι γενικά πολύ νόστιμη, αλλά κατά βάση ανθυγιεινή. Το παράδοξο ωστόσο είναι, ότι οι Γάλλοι έχουν εντυπωσιακά λιγότερα προβλήματα καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων. Το κρασί ήταν και η βασική διαφορά στην διατροφή τους έναντι των υπολοίπων λαών της κεντρικής Ευρώπης. Οι ευεργετικές αυτές ιδιότητες του κρασιού, είναι ακόμη πιο έντονες στο μεσογειακό χώρο, όπου το κρασί συνδυάζεται με το ελαιόλαδο, τα πολλά λαχανικά και όσπρια και την μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Σε σχετική έρευνα οι Κρητικοί αποδείχτηκαν οι πλέον μακροβιότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη, γεγονός που οφείλεται στην «εμμονή» τους να τρέφονται παραδοσιακά.

Κρασί εναντίον Αλκοολούχων

Έρευνα, που έγινε το 1966 (C. Leake&M. Silvermann) απέδειξε ότι η κατανάλωση ίδιας ποσότητας καθαρού οινοπνεύματος , μέσα από διαφορετικά όμως ποτά, δεν έχει την ίδια επίδραση στον οργανισμό. Το «αλκοτέστ», που ακολούθησε της κατανάλωσης αυτή της ποσότητας, έδειξε πολύ χαμηλότερα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα αυτών, που κατανάλωσαν κρασί ή μπύρα, ενώ και η πορεία της αποικοδόμησης του τις επόμενες 7 ώρες ήταν πιο ομαλή και αποτελεσματική. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ πιο εντυπωσιακά, όταν η κατανάλωση γινόταν συνοδεία φαγητού.

Η ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης κρασιού

• Μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων (ειδικά το κόκκινο)
• Αποτρέπει την συσσώρευση της κακιάς LDL χοληστερίνης στα αγγειακά τοιχώματα (ειδικά το κόκκινο)
• Πυκνότερα οστά
• Μείωση του στρες
• Βελτίωση της ψυχικής κατάστασης
• Βελτίωση της αντίστασής μας στο κρυολόγημα
• Θετική επίπτωση στην ευφυΐα
• Καλύτερα κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο
• Προφύλαξη από ορισμένους ιούς και βακτήρια
• Μειώνει την συσσωμάτωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων (ειδικά το κόκκινο)
• Διαλύει τα υπάρχοντα συσσωματώματα ερυθρών αιμοσφαιρίων
• Δρα ως αντιοξειδωτικό και αποτρέπει καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά
• Αποτρέπει πιθανόν την καρκινογένεση
• Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πηγή

To Top