ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΟΙΝΟΖΑΝΤΕ 2017 | Ένα φεστιβάλ κρασιού που πέτυχε το στόχο του

Share

Με απόλυτη επιτυχία και σημαντικές συμμετοχές από μεγάλα ονόματα της ελληνικής οινοποιίας πραγματοποιήθηκε το οινικό φεστιβάλ ΟΙΝΟΖΑΝΤΕ. Η εκδήλωση, ως γνωστό, διοργανώθηκε από την εταιρεία “Ζαφείρης Α.Ε. και το Οινοποιείο “Κλήμα Γράμψα”.
Οίνος, ούζο και τσίπουρο από κάθε γωνιά της Ελλάδας ταξίδεψαν στο νησί μας και, μαζί με τις δικές μας ποικιλίες, γνωρίστηκαν με τους επαγγελματίες του τόπου μας. Αυτοί άλλωστε ήταν οι κύριοι αποδέκτες της προσπάθειας αυτής.
Η προσέλευση ήταν μεγάλη αλλά το σημαντικότερο είναι πως μέσα στους επισκέπτες ήταν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι: ιδιοκτήτες και υπεύθυνοι χώρων εστίασης εκτός και εντός ξενοδοχείων. Και, οπωσδήποτε, πρωτοβουλίες σαν αυτή δεν μπορεί παρά να επικροτούνται από τους συμμετέχοντες. “Τέτοιες εκδηλώσεις και μάλιστα στην περιφέρεια έπρεπε να γίνονται ήδη εδώ και πολλά χρόνια γιατί μάς φέρνουν σε επαφή με τους πελάτες μας, δηλαδή τους αποδέκτες των προϊόντων μας”, λέει ο οινοποιός Γιάννης Τρουπής του ομώνυμου οικογενειακού Οινοποιείου από τη Φτέρη Αρκαδίας και συμπληρώνει “Επαγγελματίες και ιδιώτες οινόφιλοι έρχονται απευθείας σε επαφή με τον οινοποιό και μαθαίνουν τα μυστικά της οινοποίησης που κρύβονται πίσω από κάθε ετικέτα”.

Η παραδοχή ότι τα τελευταία ιδίως χρόνια το επίπεδο των ελληνικών κρασιών είναι πάρα πολύ υψηλό, είναι γενική και αδιαμφισβήτητη. Τα οινοποιεία κάνουν σημαντικές προσπάθειες και έχουν ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη. “Είναι κάτι που φαίνεται άλλωστε και στις πωλήσεις μας στην εσωτερική αγορά, κάτι που σημαίνει πως η ζήτηση ανεβαίνει, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες εποχές”, επισημαίνει ο κ. Τρούπης.
Την ίδια άποψη ενστερνίζεται και ο Χρήσος Μαραφάκας, οινοποιός του ομώνυμου Οινοποιείου από τη Νεμέα Κορινθίας. “Τα τελευταία χρόνια η ποιότητα των ελληνικών κρασιών έχει ανέβει σημαντικά”, λέει στην ΗΜΕΡΑ. “Εκτός από τις τέσσερις διάσημες πια στο εξωτερικό ελληνικές ποικιλίες, δηλαδή το Μοσχοφίλερο, το Ασύρτικο, το Αγιωργίτικο και το Ξινόμαυρο που αποτελούν ‘πρεσβευτές’ μας, πλέον βλέπουμε ότι αναβιώνουν και λιγότερο γνωστές εξαιρετικές ποικιλίες όπως ο Αυγουστιάτης, εδώ στο νησί σας. Είναι πολύ καλές λοιπόν τέτοιες ενέργειες προκειμένου να αναδειχθεί το ελληνικό κρασί”, συμπληρώνει.
Οσο για τους ίδιους τους επαγγελματίες, φαίνεται πως είναι αρκετά μπροστά -τουλάχιστον όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά να προσφέρουν στους πελάτες τους την αληθινή τοπική γαστρονομική και οινική εμπειρία. Ο Γιώργος Καμπίτσης, ιδιοκτήτης γνωστού ρεστοράν υψηλής γαστρονμίας, στην πόλη, συμφωνεί με τέτοιες ενέργειες, έχει άλλωστε παραβρεθεί σε πολλές από αυτές που συνήθως γίνονται στην Αθήνα και θεωρεί ότι είναι απαραίτητο για τους επγγελματίες της εστίασης αξιώσεων να ενημερώνονται και να εμπλουτίζουν την κάβα τους με τοπικές ποικιλίες.

Πηγή

To Top