ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Οινοποιείο Ντούγκου – Συνέντευξη Θάνου Ντούγκου

Share

Το  ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ Ντούγκου βρίσκεται στου πρόποδες του Όλυμπου, στην μαγευτική κοιλάδα των Τεμπών, σε έκταση 8 στρεμμάτων με αμπέλι που περιλαμβάνει και εκθετήριο 29 ποικιλιών σταφυλιού. Εδώ είναι κτισμένο ένα κτίριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή όπου οι μοντέρνες τεχνικές οινοποίησης συνδυάζονται με την παράδοση και το σεβασμό προς το περιβάλλον. www.dougos.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Κου ΘΑΝΟΥ ΝΤΟΥΓΚΟΥ

inopiio-ntougkou-sinentefxi

Κε Ντούγκο καλησπέρα και ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Διάβασα στο web site σας ότι καλλιεργείτε 12 Ελληνικές και Γαλλικές ποικιλίες. Μιλήστε μας για αυτήν σας την απόφαση.

Προερχόμαστε από οικογένεια με μακρά παράδοση στην παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού αμπέλου. Συγκεκριμένα ένα από τα 4 πρώτα φυτώρια αμπέλου που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα ήταν του παππού μου Κώστα Κασσάρου καθώς και του νονού μου Θεόδωρου Κασσάρου. Έχοντας λοιπόν βαθιά γνώση των ποικιλιών κι επενδύοντας σε ένα από τα καλύτερα αμπελοτόπια, την ορεινή Ραψάνη, θέλαμε να δούμε την συμπεριφορά τους εκεί.

Έτσι πέραν των τοπικών ποικιλιών ξινόμαυρο-κρασάτο-σταυρωτό φυτέψαμε το 1991 λημνιώνα, ασύρτικο, ροδιτη αλεπού, sauvignon blanc, syrah, grenache, cabernet franc, cabernet sauvignon και  merlot.

Γενικότερα ποια η γνώμη σας για τις γηγενείς ελληνικές ποικιλίες; Είναι σωστή στρατηγική να επενδύσει ο οινικός κλάδος σε αυτές για αύξηση των πωλήσεων ελληνικών κρασιών;

Οι γηγενείς ποικιλίες είναι σίγουρα το μέλλον, αρκεί να έχει σαφείς προσανατολισμούς συνολικά από όλους τους συναδέλφους παραγωγούς. Δεν μου αρέσει να βλέπω να αντιγράφουμε στυλ κρασιών άλλων περιοχών με ελληνικές ποικιλίες, δείτε τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τα ροζέ τύπου Προβηγκίας. Αυτό είναι λάθος κατά την γνώμη μου. Πρέπει να χαράξουμε τις δικές μας γραμμές. Δεν μας λείπει πια ούτε η γνώση, ούτε η εμπειρία. Σημαντικό επίσης είναι να προχωρήσουμε επιτέλους ως χώρα στην κλωνική επιλογή των βασικών έστω γηγενών ποικιλιών.

– Ας μιλήσουμε για το δικό σας οινοποιείο. Ποια η ιστορία του;

Η φύτευση των πρώτων αμπελώνων έγινε το 1991. Η ανέγερση του οινοποιείου το 1994 και την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησαν και τα πρώτα κρασιά. Το 1996 μετά τις σπουδές γεωπονίας, εντάχθηκα στο δυναμικό της εταιρίας και το 2006 η αδερφή μου Λουΐζα ως χημικός οινολόγος.

– Πόσες και ποιές οι ετικέτες των κρασιών σας;

Παράγουμε 2 λευκά 1 ροζέ και 4 ερυθρά.

  1. Ντούγκος λευκό ροδίτης αλεπού με sauvignon blanc
  2. Ντούγκος ροζέ ξινόμαυρο με syrah
  3. Ραψάνη ΠΟΠ
  4. Ραψάνη ΠΟΠ old vines
  5. Meth’ imon Acacia ασύρτικο σε βαρέλι ακακίας με λίγο sauvignon blanc
  6. Meth’ imon 7 λημνιώνα syrah Grenache
  7. Meth’ imon Opsimo το οποίο παράγεται μόνο σε εξαιρετικές χρονιές με την ποικιλιακή σύνθεση του ‘’7’’
  8. Μαυροτράγανο σε πειραματικό στάδιο

– Οινοτουρισμός: Μια ακόμη μορφή marketing ή αναγκαιότητα για εδραίωση ποιοτικών προϊόντων; Ποια η άποψή σας;

Θεωρώ ότι ισχύουν και τα δύο. Είμαστε μία χώρα τουριστική με εκατομμύρια επισκέπτες. Έχοντας λοιπόν εξαγωγικούς προσανατολισμούς είναι μεγάλο πλεονέκτημα να έχεις δυνητικούς πελάτες στα πόδια σου και να μην το εκμεταλλευτείς.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, τα ποιοτικά προϊόντα έχουν ψυχή. Για να την νοιώσει κάποιος, πρέπει να επισκεφτεί τον τόπο γέννησης των προϊόντων αυτών, να μιλήσει με τους δημιουργούς και να οσμιστεί το κλίμα του τόπου που παράγονται.

Και οι εξαγωγές ελληνικών κρασιών, με ποιον τρόπο αυξάνονται; Μιλήστε μας μέσα από την εμπειρία σας για την προώθηση των δικών σας προϊόντων στο εξωτερικό.

  • Πρέπει να τηρούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις:
  • Παραγωγή κρασιών με Ελληνικές κατά βάση ποικιλίες
  • Υψηλή ποιότητα και κυρίως σταθερή σε βάθος χρόνου
  • Σωστή συσκευασία
  • Προώθηση με γνώμονα την περιοχή ή και την ποικιλία
  • Πολλά ταξίδια με προσωπικές επαφές σε σημαντικούς πελάτες στις χώρες-στόχους

– Δουλειές, αγωνίες, άγχη, συνεχής προσπάθεια. Εσάς σαν άτομο, τι σας δίνει έμπνευση για να προχωρήσετε;

Είναι ένα επάγγελμα με τρομερή ποικιλομορφία στις δραστηριότητες του. Δεν βαριέσαι ποτέ. Κάθε χρόνο έχεις και μια νέα πρόκληση μπροστά σου στην καλλιέργεια, στον τρύγο, στην οινοποίηση κλπ.

Είσαι σε επαφή με την φύση, σε επαφή με ενδιαφέροντες ανθρώπους, ταξιδεύεις σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο. Τι άλλο να ζητήσει κανείς.

– Εργασία και ζωή ή ζωή και εργασία. Με ποια σειρά προτεραιότητας θα βάζατε αυτές τις έννοιες;

Νομίζω όταν είσαι νεότερος στην φάση της δημιουργίας σου ‘εργασία και ζωή’.

Όσο μεγαλώνεις μάλλον πρέπει να ισχύει το δεύτερο.

Χάρηκα την κουβέντα μαζί σας, ευχαριστώ και πάλι.

inopiio-ntougkou-sinentefxi

ΠΗΓΗ: www.WineNews.gr

To Top