ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

F. Grez: Τα μυστικά στο κρασί είναι το αμπέλι, η τεχνολογία και η αγάπη

Share

Σε ένα μαγικό ταξίδι στην καλύτερη οινοποιητική κοιλάδα της Χιλής ταξίδεψε τους λάτρεις του καλού κρασιού, ο Χιλιανός Οινολόγος και Διευθυντής Ποιότητας Freddy Grez, του οινοποιείου Viu Manent, το οποίο φέτος γιορτάζει τα 80 χρόνια λειτουργίας του.

Ο κ. Grez, μέσα από μια μοναδική διαδικασία γευσιγνωσίας που πραγματοποιήθηκε στην ΟΙΝΟΤΕΚΑ, παρουσίασε δέκα από τα καλύτερα κρασιά του Οινοποιείου, ανέδειξε τα χαρακτηριστικά τους, μίλησε για την ιστορία και την πορεία του οινοποιείου, ενώ έδωσε έμφαση στην Ανάπτυξη και την ποιότητα, στις οποίες έχει επενδύσει η Χιλή.

Μετά την παρουσίαση, ο κ. Grez πήρε το αγαπημένο του παλαιωμένο κρασί, μας κέρασε και μίλησε για όλη την ιστορία του οινοποιείου, την αγάπη του για το κρασί και τις αλλαγές στις παγκόσμιες τάσεις.

Κύριε Grez, οι Έλληνες έχουν συνδέσει τα κρασιά της Χιλής με χαμηλής ποιότητας κρασιά της τάξης των 2 ευρώ ανά φιάλη. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Η αλήθεια είναι πως αυτό το δεδομένο ίσως για κάποια οινοποιεία ίσχυε στο παρελθόν. Αυτό όμως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν ισχύει στο δικό μας οινοποιείο. Διότι εμείς αρχίσαμε μια διαδικασία που θέλουμε τα πάντα να είναι τέλεια. Είχαμε τη βάση μας που ήταν τα αμπέλια ηλικίας 80 – 100 ετών, τα οποία βρίσκονται σε μια πάρα πολύ καλή κατάσταση. Συνεχίσαμε αυξάνοντας όλους τους μισθούς και προσλαμβάνοντας εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο πληρώνεται στη λογική του Δίκαιου Εμπορίου. Έπειτα δώσαμε μεγάλη βάση στην τεχνολογία και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων. Και μέσα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία θεωρούμε ότι μπορούμε και προσφέρουμε πολύ καλής ποιότητας κρασιά, τα οποία για τα δεδομένα τους πωλούνται σε πάρα πολύ καλές τιμές.

Τι είναι αυτό που κάνει τα κρασιά της Χιλής και τα δικά σας κρασιά να διαφέρουν;
Κατ’ αρχάς το έδαφος και το κλίμα. Ειδικά για τα δικά μας κρασιά έχουμε την ευλογία να βρίσκονται στην καλύτερη οινοποιητική κοιλάδα της Χιλής. Και αυτό από μόνο του είναι ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα.

Κατά δεύτερον οι ποικιλίες. Έχουμε μοναδικές Χιλιανές ποικιλίες που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού και δίνουν εξαιρετικά κρασιά.

Κατά τρίτον η αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων οινοποίησης. Σε έναν κόσμο που αλλάζει δεν μπορείς να μένεις στο παρελθόν. Χρειάζεσαι εκσυγχρονισμό. Χρειάζεται να ακούς τη φωνή του κόσμου για το διαφορετικό.

Αυτό ισχύει και για τους Γάλλους; Οι οποίοι έχουν τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο και επιμένουν … παραδοσιακά;
Θα μου επιτρέψετε να πω ότι οι Γάλλοι είχαν τα καλύτερα κρασιά του κόσμου. Σίγουρα δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια πολύ καλά και ποιοτικά Chateaux, τα οποία παράγουν κορυφαία κρασιά από τα καλύτερα του κόσμου.

Όμως θεωρώ ότι οι Γάλλοι έχουν εγκλωβιστεί στον συντηρητισμό τους και δεν θέλουν να προχωρήσουν βήματα μπροστά για να αγγίξουν περισσότερο κόσμο και να εξελιχθούν.

Νομίζω πως είναι άδικο και για τους οινόφιλους και για την Ανάπτυξη του κλάδου να μένεις στάσιμος επειδή απλά και μόνο παράγεις ένα πολύ καλό κρασί. Χρειάζεται εξέλιξη και εξειδίκευση συνεχώς.

Έχετε δοκιμάσει ελληνικά κρασιά; Ποια είναι η άποψη σας;
Δεν μπορώ να έχω γνώμη για όλα τα ελληνικά κρασιά, αλλά ναι έχω δοκιμάσει κάποια χαρακτηριστικά του είδους.

Νομίζω πως η Ελλάδα έχει περιθώρια βελτίωσης. Οι παραδοσιακές ελληνικές και τοπικές ποικιλίες έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά τα οποία αναδεικνύονται σε κάθε σταγόνα.

Όμως θα χαρακτήριζα την Ελλάδα νέα γενικά, όχι αποκλειστικά από άποψη ηλικίας, αλλά επειδή βρίσκεται τώρα στο στάδιο που ξεφεύγει από τις παραδοσιακές οινοποιήσεις, πειραματίζεται και επιχειρεί να πάει μπροστά. Νομίζω πως αν δοθεί έμφαση στην καινοτομία, την επιστήμη γύρω από το κρασί και την αξιοποίηση όλων των νέων τεχνολογιών, η Ελλάδα θα προσφέρει μοναδικά αποτελέσματα.

Και για να μην παρεξηγηθώ επαναλαμβάνω ότι μιλώ για τα ελληνικά κρασιά γενικά και όχι ειδικά, επειδή δεν είχα την ευκαιρία να γνωρίσω αναλυτικά παραγωγούς, κρασιά και γεύσεις.

Θα μπορούσατε να μας πείτε το μυστικό της επιτυχίας για τα δικά σας κρασιά;
Η αλήθεια είναι ότι το μυστικό δεν είναι μυστικό. Και αποκαλύπτεται πάντα στο τέλος κάθε παρουσίασης που κάνω. Είναι απλά πράγματα. Για αρχή το αμπέλι. Αν δεν έχεις σταφύλι δεν έχεις κρασί. Γι’ αυτό είναι το νούμερο 1 που πρέπει να φροντίζουν οι οινοποιοί και οι παραγωγοί.

Κατά δεύτερον το μικροκλίμα κάθε περιοχής. Πρέπει να γνωρίζεις ποια ποικιλία παράγεις ανάλογα με το σημείο όπου βρίσκεσαι. Δεν μπορούν όλες οι ποικιλίες να παράγουν καλό κρασί σε όλα τα κλίματα. Γι’ αυτό και η επιλογή είναι κρίσιμη και σημαντική για όλη την μετέπειτα πορεία ενός καλού ή κακού κρασιού.

Μετά είναι η τεχνολογία. Ο κόσμος προχωρά μπροστά κι εμείς έχουμε χρέος να προχωράμε μαζί του. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μένουμε στάσιμοι γιατί χάνουμε την εξέλιξη κι άρα χάνουμε και κάθε τι νέο, που μπορεί να προσφέρει πολλά.

Και τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό με το πρώτο, είναι η αγάπη και το πάθος για το τέλειο κρασί. Αν δεν έχεις αγάπη, αν δεν έχεις πάθος, όσο και να προσπαθείς, όσο τέλειες κι αν είναι οι συνθήκες, δεν πρόκειται ποτέ να βγάλεις ένα καλό κρασί. Έτσι και στα δικά μας κρασιά, τα καλύτερα είναι αυτά με τα οποία μοιραστήκαμε το μεγαλύτερο πάθος μαζί τους.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της παρουσίασης, οι λάτρεις του κρασιού και τα μέλη του Cellar Door by ΟΙΝΟΤΕΚΑ, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν για πρώτη φορά ένα φρουτώδες και αρωματικό Sauvignon Blanc φετινής χρονιάς (2015), ένα πολύ διαφορετικό ροζέ από Malbec καθώς και ένα εξαιρετικό Merlot. Από την μοντέρνα και ξεχωριστή σειρά Secreto γεύθηκαν Malbec και Carmenere, με μια διαφορετική προσέγγιση και με μια νότα μυστηρίου.

Στην παρουσίαση ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν η κλασσική και σικάτη σειρά του Gran Reserva με τους δυο πρεσβευτές της το φημισμένο Χιλιανό Cabernet Sauvignon και το τοπικό Carmenere.

Επιπρόσθετα παρουσιάστηκε η απόλυτη σειρά του οινοποιείου που προσφέρει ένα πολύπλοκο και εξαιρετικό κρασί, όπου το Cabernet Sauvignon βρίσκεται στο απόγειο του ενώ το Malbec είναι απλά συγκλονιστικό.

Πηγή

To Top