ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έξι οινοποιοί μιλούν για τον φόρο στο κρασί

Share

Την ακύρωση της υπουργικής απόφασης, βάσει της οποίας προχώρησε η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα κρασιά, ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) οι οινοποιοί, οι οποίοι σήμερα κράτησαν τα οινοποιεία τους κλειστά σε όλη τη χώρα -για πρώτη αφορά σε συνθήκες ειρήνης στη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας- και ανάρτησαν στις εισόδους τους μαύρες σημαίες. Όπως υποστήριξαν οι μεγαλύτεροι οινοποιοί της Βόρειας Ελλάδας, στη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, η επιβολή του ΕΦΚ δυναμιτίζει το ελληνικό κρασί και τις εξαγωγές του, σε μια περίοδο που αυτό βγήκε από την αφάνεια, αφού οι προσπάθειες προβολής τριών δεκαετιών άρχισαν να αποδίδουν καρπούς και οι πωλήσεις στο εξωτερικό ν’ αυξάνονται σημαντικά. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι η επιβολή του ΕΦΚ θα οδηγήσει πολλά οινοποιεία, ιδίως μικρά, στο «λουκέτο», ενώ τελικά θα αποδώσει στα δημόσια ταμεία πολύ λιγότερα από τα προσδοκώμενα, αφού θα αυξήσει κατακόρυφα τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία στον κλάδο.

Στ. Κεχρής: «Δεν θέλουμε κράτος προστάτη, αλλά κράτος συνεργάτη»

«Σήμερα, η μέση ετήσια παραγωγή κρασιού στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3.000.000 εκατόλιτρα, εκ των οποίων το 12% εξάγεται. Από το υπόλοιπο ποσοστό το κράτος προσδοκά να εισπράξει 52 εκατ. ευρώ. Είναι όμως ζήτημα αν θα εισπραχθούν τελικά 30 εκατ. ευρώ, αφού το παρεμπόριο θα ανθίσει. Αξίζει για ένα τέτοιο ποσό να κινδυνεύσει ένας κλάδος που αποδίδει τόσα έσοδα και προβάλει την ελληνική οικονομία στο εξωτερικό;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», οινοπαραγωγός Στέλιος Κεχρής και πρόσθεσε: «δεν θέλουμε ένα κράτος προστάτη, αλλά ένα κράτος συνεργάτη».

Στ. Μπουτάρης: «Είμαστε θύματα της ..επιτυχίας μας»

Από την πλευρά του, ο οινοποιός Στέλιος Μπουτάρης υποστήριξε ότι είναι αμφίβολο αν η κυβέρνηση θα εισπράξει έστω και 20 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚ, ενώ πρόσθεσε ότι οι οινοποιοί φαίνεται ότι έπεσαν θύμα …της επιτυχίας τους και της ανοδικής πορείας του κλάδου τα τελευταία χρόνια. Οπως είπε, η αντίθεση στην επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί είναι για τον ίδιο θέμα αρχής, κι αυτό επειδή δεν είναι δυνατόν να φορολογείται ένα αγροτικό προϊόν με προστιθέμενη αξία. «Το κρασί είναι ένα αγροτικό προϊόν με αλκοόλη. Κι αν σήμερα είναι η παραγωγή του κρασιού που φορολογείται έτσι, αύριο θα είναι το λάδι και μεθαύριο τα ροδάκινα;» είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ.Μπουτάρη, ο φόρος -0,20 ευρώ/λίτρο- μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα «βαρύς» για ένα κρασί που φεύγει από τον οινοπαραγωγό με τιμή 12 ευρώ/λίτρο, αλλά η πλειοψηφία των κρασιών που βγαίνουν από τις πόρτες των οινοποιείων έχει τιμή περίπου 1 ευρώ, οπότε σε αυτή την περίπτωση ο ΕΦΚ αναλογεί στο 20%.

Αν. Μπαμπατζιμόπουλος: Ένα ακόμη κόστος στον προϋπολογισμό μας

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον οινοποιείο Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλο, ακόμη και τα πιο τέλεια οργανωμένα οινοποιεία, με τον πιο ακριβή εξοπλισμό, δεν είναι δυνατόν «να δηλώνουν 100 λίτρα και να πουλάνε 100 λίτρα», αφού πάντα υπάρχουν απώλειες στις ποσότητες (λόγω εξάτμισης, τυχόν διαρροών κτλ). «Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα 20 λεπτά, αλλά και η διαφορά που θα υπάρχει ανάμεσα στην ποσότητα που δηλώνεται και εκείνη που πωλείται, χωρίς να υπολογίζουμε τα πρωτόκολλα παράδοσης ή την επιβάρυνση από τυχόν πρόστιμα. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή,όπου θα πρέπει να προϋπολογίζουμε κι αυτό το κόστος» είπε χαρακτηριστικά.

Αγ. Ραψανιώτης: Χτυπιέται ένας κλάδος που φέρνει ετήσιο συνάλλαγμα 600 εκατ. ευρώ

Κατά τον Αγησίλαο Ραψανιώτη, πρόεδρο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, «η κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι σε έναν κλάδο που ανθίζει μετά το 2000 και φέρνει συνάλλαγμα ύψους 600 εκατ. ευρώ ετησίως στη χώρα. Είναι πολύ δύσκολο με αυτή τη νέα επιβάρυνση, να παραμείνει ανοιχτό και σε λειτουργία ένα οινοποιείο». Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ακόμη οι οινοποιοί Γεώργιος Τσάνταλης και Βαγγέλης Γεροβασιλείου.

Ασάφειες στον νόμο, μπέρδεμα στα τελωνεία

Ήδη από τις πρώτες ημέρες που τέθηκε σε εφαρμογή η απόφαση για τον ΕΦΚ, η επίπτωση για τα οινοποιεία ήταν μεγάλη: όπως επισημαίνεται και σε κοινό ψήφισμα που εξέδωσαν οι φορείς των οινοποιείων πανελλαδικά, εκατοντάδες οινοποιεία αναγκάστηκαν να διακόψουν τις πωλήσεις τους και κάθε εμπορική δραστηριότητα τις τελευταίες ημέρες, ενώ εξαγωγικές συμφωνίες ανεστάλησαν και σε πολλές περιπτώσεις ματαιώθηκαν. Σύμφωνα με τον κ.Μπουτάρη, ο λόγος που συνέβη αυτό ήταν η ασάφεια του νομικού πλαισίου και το γεγονός ότι πολλά τελωνεία δεν γνώριζαν τι πρέπει να πράξουν, με αποτέλεσμα πχ, για εξαγωγές σε Τρίτες χώρες να ζητείται προπληρωμή του φόρου.

Μόνο 55 από τα 800 οινοποιεία είχαν φορολογική αποθήκη

Κατά τους οινοπαραγωγούς, ένα από τα βασικότερα προβλήματα που δημιουργεί στον κλάδο η επιβολή του ΕΦΚ σχετίζεται με την υποχρέωση δημιουργίας φορολογικής αποθήκης. Σύμφωνα με καταγραφή (31/12/2015), από τα περίπου 800-1000 οινοποιεία που υπάρχουν στη χώρα, μόνο τα 55 είχαν φορολογική αποθήκη. Προβλήματα ανακύπτουν με τις εγγυοδοτικές επιστολές, την ογκομέτρηση των δεξαμενών και την καθημερινή διαχείριση. Στο επόμενο διάστημα οι οινοποιοί επισημαίνουν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες δράσεις με στόχο την αναστολή εφαρμογής και κατάργηση του σχετικού νόμου.

Πηγή

To Top