ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Eξαιρετική χρονιά για την οινοπαραγωγή

Share

Πολύ καλή έως εξαιρετική χαρακτηρίζεται η φετινή εσοδεία από τους Eλληνες oινοποιούς.

Oπως επισημαίνουν, η εικόνα αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού το κύριο κλιματολογικό χαρακτηριστικό της χρονιάς ήταν ο ήπιος χειμώνας και το σημαντικό ύψος βροχής όλη την περίοδο (ακόμα και στη Σαντορίνη είχαμε 800mm βροχόπτωσης), με αποτέλεσμα τον επαρκή εφοδιασμό των φυτών με νερό, την ανάπτυξη πλούσιου φυλλικού τοιχώματος και την αύξηση της παραγωγής.

Το ήπιο καλοκαίρι με αραιή βροχόπτωση οδήγησε σε πλήρη ωρίμανση των περισσότερων ποικιλιών, που έδωσαν αρωματικά λευκά κρασιά με πλούσιο σώμα και ερυθρά κρασιά με μέτρια αλκοόλη και έντονο χρώμα.

Στα αρνητικά της χρονιάς οι τοπικές χαλαζοπτώσεις και η κατά τόπους ανάπτυξη περονόσπορου που μείωσαν τις αντίστοιχες ποσότητες σταφυλιών αλλά δεν έθιξαν την ποιότητα των παραγόμενων κρασιών.

Δύο αξιοσημείωτα δεδομένα της φετινής χρονιάς, που επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Οίνων είναι ότι ενώ γενικά οι τιμές παρέμειναν σταθερές (0,20 ευρώ έως 0,30 ευρώ στα παραγωγικά αμπέλια και 0,30 ευρώ έως 0,60 ευρώ για τις ελεγχόμενες ποικιλίες), το Ασύρτικο στη Σαντορίνη έσπασε κάθε φαντασία με 2,5 ευρώ/κιλό, τιμή από τις πιο ακριβές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης ο τρύγος στην ορεινή Αιγιάλεια ολοκληρώθηκε μετά τις 20 Οκτωβρίου (Ροδίτης), εποχή που ακόμα και η Βόρεια Ευρώπη είχε τρυγήσει.

Ενδεικτικά ανά περιοχή και σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, διαμορφώθηκαν τα ακόλουθα:

Δράμα: Η παραγωγή ήταν αυξημένη 10%-15% και οι τιμές των σταφυλιών παρέμειναν στα ίδια επίπεδα.
Aγιο Oρος, Χαλκιδική: Μειωμένη 15%-20% παραγωγή, υγιές και καλής ποιότητας σταφύλι, με φυσιολογική ωρίμανση των ρογών και με μεγάλη συμπύκνωση συστατικών.
Επανωμή: Το 2015 εξελίχθηκε σε μία όψιμη χρονιά. Ποσοτικά αναμένεται περίπου 20% αύξηση.
Γουμένισσα: Μέση μείωση της παραγωγής των αμπελώνων όλων των ποικιλιών από 10% έως 40%. Χρονιά απαιτητική για τον αμπελουργό. Τιμές στα επίπεδα του 2014.
Νάουσα: Η παραγωγή στις περισσότερες ποικιλίες ήταν αυξημένη.
Οσσα: Η απόδοση των αμπελώνων έχει ξεπεράσει το όριο παραγωγής, 850-1.000 κιλά ανά στρέμμα.
Ζίτσα: Η παραγωγή εμφανίζεται αυξημένη έως και 50%. Αναμένονται κρασιά με υψηλή ποιότητα.
Ραψάνη: Ο συνδυασμός ήπιων καιρικών συνθηκών και απουσίας ασθενειών οδήγησε στη συγκομιδή των φυσιολογικών ποσοτήτων, περίπου από 600-900kg σταφυλιών/στρέμμα. Οι τιμές κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα.
Καρδίτσα: Μείωση της απόδοσης των αμπελώνων σε ποσοστό περίπου 25%. Οι τιμές κυμάνθηκαν στα περσινά επίπεδα.
Λοκρίδα:Οι στρεμματικές αποδόσεις κυμάνθηκαν στα ορεινά περίπου στα 500-700kg και στα πεδινά στα 800-1.100kg.
Αττική: Στα ίδια επίπεδα η παραγωγή Σαββατιανού. Χαρακτηριστικό των φετινών λευκών οίνων είναι μεγάλη αρωματική ένταση και η ισορροπία στο στόμα. Οι τιμές κυμάνθηκαν περίπου στα περσινά επίπεδα.
Βοιωτία & Εύβοια: Η ποσότητα αναμένεται να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα.
Νεμέα: Η ωρίμανση του Αγιωργίτικου εξελίχθηκε όπως και το 2014. Εκτιμάται ότι πρόκειται για μία πολύ καλή σοδειά.
Μαντινεία: Εξαιτίας του περονόσπορου συνολικά η ζώνη εμφανίζει μειωμένη παραγωγή κατά 30%-35%. Παρά τις αντιξοότητες, το τελευταίο διάστημα πριν από τον τρυγητό ήταν ευνοϊκό για την ωρίμανση των σταφυλιών.
Πλαγιές Αγιαλείας: Οι ποσότητες σχεδόν σε όλες τις ποικιλίες είναι αυξημένες έως 20%.
Αχαΐα: Η παραγωγή αναμένεται χαμηλότερη αλλά με άριστης ποιότητας σταφύλια.
Λακωνία: Εκτιμάται πως η παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 30%-40%, αλλά ποιοτικά θα είναι καλή χρονιά. Τιμές ίδιες με τις περσινές.
Ηλεία: Η χρονιά αναμένεται καλύτερη έως πολύ καλύτερη. Tιμή στα περσινά επίπεδα.

Πηγή

 

To Top